Miljøsatsingen

Artikkelen er over 8 år gammel

Statoil ser at selskapet må være med når oljealderen er over. Det er også en påminnelse om at det er på tide med en endring i de norske støtteordningene for miljøvennlig energi.

DEL

¤ I mars 2008 ble tidevannskraftteknologi utviklet i Kvalsundet i Finnmark flagget ut til Storbritannia. Årsaken var norske støtteordninger for alternativ energi. Rett før helga fikk vi et nytt eksempel. Statoil og Statkraft skal delta i gigantutbyggingen av vindmøller til havs. Statkraft mener det er bruk for kunnskapen det statseide selskapet har fra vindparker på land. Dette er det største vindkraftprosjektet til havs noen gang.

¤ En viktig årsak til at det er i Storbritannia det skjer, er de statlige støtteordningene her. Da Hammerfest Strøm ble klar over at de fikk om lag ti øre per produserte kilowattime i Norge og én krone kilowattimen i Storbritannia, var valget enkelt. Det gikk som det måtte gå. Selv om Hammerfest Strøm forsøkte å gå flere runder med stortingspolitikere og både viljen og ønsket var tilstede, gikk det som det måtte gå. Sammen med den skotske energigiganten Scottish Power, skal selskapet fra Hammerfest bygge et tidevannsanlegg med en kapasitet på én megawatt på de britiske øyer.

¤ Det er et tankekors at norske selskaper, helt eller delvis offentlig eide, må ut av landet for å utvikle og bygge miljøvennlig teknologi. I Norge er vi opptatt av CO2-rensing, men den såkalte månelandingen lar vente på seg. Det er selvsagt uhyre viktig at det kommer slik teknologi og at den blir lønnsom, men samtidig virker det som om norske politikere glemmer at vi også vi har kompetanse, krefter og potensial til å utvikle annen, alternativ og miljøvennlig energi. Her ligger det penger, mye penger. Det ser britene, som har en klar målsetning, nemlig å bli verdensledende. Dermed har de også lagt rammebetingelsene til rette for å nå dette målet.

¤ Oljeselskapene har så smått begynt å forberede seg til overgangen fra olje til andre former for energi. Noen har for flere år siden lagt om profilen, slik som BP, British Petroleum, som ble Beyond Petroleum. Selv om vi kommer til å ha petroleumsvirksomhet i landet i mange tiår, er også et kollektivt Norge er i ferd med å forberede seg. Den gigantiske vindparkprosjektet på Doggerbanken er helt klart viktig for Statoil, som har fjernet oljedråpen i logoen. Statoil ser at selskapet må være med når oljealderen er over. Det er også en påminnelse om at det er på tide med en endring i de norske støtteordningene for miljøvennlig energi.

Artikkeltags