Lærdommen

Artikkelen er over 12 år gammel
DEL

(Finnmark Dagblad) Narve er over og Nord-Norge slikker sårene etter stormkastene. I vår del av fylket er vel konklusjonen så langt at dette gikk da langt bedre enn man kunne frykte da ekstremvarslene kom på rekke og rad for halvannen uke side.

Men på ett punkt var lærdommen skremmende. Aldri har Troms, Finnmark og den nordligste delen av Nordland vært så nær en total kollaps i strømforsyningen. Uten rask og resolutt inngripen fra Statnetts folk i Alta kunne katastrofen vært et faktum. Da hadde det ikke bare blitt mørkt nord. Det hadde også blitt kaldt. Veldig kaldt for mange, med en kombinasjon av kulde og vind som ga opp mot 50 effektive kuldegrader. Slikt biter både på mennesker og husvegger.

Det eneste som på sikt kan sikre stabil forsyning inntil dette området er å bygge ut kraftige overføringslinjer slik at Troms (fra Balsfjord og nordover) og Finnmark kan hente inn strøm fra andre områder i landet, og i nabolandene. Dette er ingen ny problemstilling. De ansvarlige for forsyningen i området har pekt på denne svakheten i årevis. Det har også en del politikere gjort. Mangelen på transportkapasitet ut og inn av området gjør også at en storstilt utbygging av vindkraft heller ikke vil kunne gi oss den stabilitet i kraftforsyningen som vi med årene har gjort oss så desperat avhengige av.

Men ropene om kraftigere linjer er så langt møtt med døve ører i Statnett, som er det statlige selskapet som har ansvaret for dette. Linjen nordover er ikke en gang kommet på lista over prioriterte prosjekter. Statnett er blitt butikk og skal drive kommersielt, bestemte den forrige regjeringen. Slik er det også blitt. Selskapet oppfører seg som enhver transportør, eller lastebileier om man vil. De får betalt for lasten, og det er uinteressant hvilken vei den går. Mengden teller, det er den som gir inntektene. Derfor er Statnett også mest interessert i å strekke strømkabler over Nordsjøen hvor store kraftmengder kan sendes ut og inn hele året. Forsyningssikkerheten i et utkantområde som Finnmark når dessverre ikke opp i det kommersielle bildet.

Sånn er Statnett blitt et godt bevis på at ikke all virksomhet egner seg til full kommersialisering eller privatisering. Den nye regjeringen burde ha ideologisk grunnlag nok til å gjøre noe med den saken. Dagens situasjon kan vi ikke leve med. Det hjelper lite å ha fokus i nord hvis hele området ligger i stummende mørke. Da ser man ikke noe likevel.

Artikkeltags