– Har nærmest fungert som en åpen kloakk

ET UTVALG: Her er noen av bildene som er delt på Snapchat-profilen.

ET UTVALG: Her er noen av bildene som er delt på Snapchat-profilen.

Artikkelen er over 5 år gammel

Leder: – Rykter om kjønnssykdommer og hvem som har hatt sex med hvem, hører ikke hjemme i dialog mellom barn nede i 12-årsalderen.

DEL

Det er skremmende å se hvordan ungdommen i Kirkenes har hengt hverandre ut og spredt lettkledde bilder, samt svært graverende rykter i sosiale medier. Sakene iFinnmark har omtalt den siste uka viser en svært grov form for uthenging, som har vært bedrevet uten innsyn fra foreldre, skole og andre utenforstående. En del kanaler på nettet har nærmest fungert som en form for åpen kloakk, helt uten noen form for regler. På Snapchat forsvinner bildene etter få sekunder, og bevismaterialet er borte. Det gjør det vanskelig å gripe inn for politi og skole uten at noen sikrer bevis og tipser om sakene.

LES OGSÅ: – Det verste jeg så på denne profilen var en jente som hadde sex med en gutt. Han hadde ryggen vendt mot kamera

De færreste foreldre aner hva de unge driver med på smarttelefon og pc. At barn ned i 12-13-årsalderen får fritt spillerom på nettet, er neppe sunt. Mange installerer kanskje et voksenfilter i nettleseren, og tror at da er alt i orden, men det rører seg også ting i sosiale medier som barn bør holdes langt unna. Her er det all mulig grunn for de voksne til å være på vakt, og sette seg inn i hva som faktisk kan skje på barnas mobiltelefoner og pc-er. Å konfrontere dem og stille spørsmål er både viktig og riktig å gjøre.

Også skolene har et ansvar. Opplæring i nettvett burde nærmest vært et eget fag. Barn i ungdomsskolealder har ikke forutsetninger for å skjønne konsekvensene av hva de gjør. Selv et lettkledd bilde sendt i et svakt øyeblikk, vil raskt kunne spres og utvikle seg til et mareritt for den som er avbildet. Flere som har stilt opp i media på slike bilder, blant annet i TV-programmet Paradise Hotel, har i ettertid angret seg, og det finnes til og med tilfeller hvor noen har måttet gå til det skritt å bytte navn. Da er det å frivillig sende fra seg slikt materiale noe av det dummeste man kan gjøre, og noe som vil kunne få svært ubehagelige konsekvenser seinere i livet, blant annet når man skal søke jobb. Når umodne tenåringer som ikke skjønner disse mekanismene slippes løs uten noen form for kontroll, er det nærmest å be om at det blir trøbbel.

Når noe først er på havnet ute på nettet, kan det være svært vanskelig, for ikke å si umulig, å få kontroll på det igjen. Selv norske myndigheter er nærmest maktesløse når det kommer til å få fjernet slikt materiale når det først har havnet på avveie.

Det som har blitt spredt blant ungdommen i Kirkenes, er en del direkte ondskapsfullt sladder. Rykter om kjønnssykdommer og hvem som har hatt sex med hvem, hører ikke hjemme i dialog mellom barn nede i 12-årsalderen. I tillegg må det være forferdelig for dem som utsettes for slike rykter. Historien er neppe unik, og dette fenomenet eksisterer trolig på de fleste steder i fylket.

Artikkeltags