Gå til sidens hovedinnhold

Gi klart svar

Artikkelen er over 16 år gammel
(Finnmark Dagblad)

Så langt i valgkampen har Høyre hatt ett glansnummer i Nord-Norge: Den sittende regjering har gitt full gass når det gjelder oljevirksomheten i nord. Motsatsen har vært de rødgrønne, hvor velgerne i nord, stadig ifølge Høyre, kan risikere en rødgrønn oljepolitikk med Kristin Halvorsen og Åslaug Haga med foten på bremsepedalen.

Og Høyre har et poeng. Selv om Arbeiderpartiet for egen del er klar nok på fortsatt oljevirksomhet i Barentshavet er det erfaringene fra den sittende regjering som skremmer. Med Sem-erklæringen i hånd gjorde KrFs Einar Steensnæs sitt beste for å holde igjen i nord. Noen stor vårløsning kom ikke før Høyre og Thorhild Widvey overtok.

Det nordnorske marerittet er at noe tilsvarende skal gjenta seg når Ap setter seg ned med SV og Senterpartiet etter en eventuell rødgrønn valgseier.

Så langt har Jens Stoltenberg parert spørsmålet om oljen i nord med å vise til Aps egne klare linje, og lagt til at det er styrkeforholdet mellom de tre partiene som vil avgjøre politikken. Et taktisk finurlig svar, som gir de største tilhengerne et klart incitament til å velge Aps stemmeseddel på valgdagen. Faren for Stoltenberg er naturligvis at velgerne ikke vil gamble på at Ap blir sterkt nok, og heller velger Høyre. I den sittende regjeringskoalisjonen er både Venstre og KrF allerede kuet, og lite tyder på at valget vil styrke dem i forhold til koalisjonsleder Høyre.

For den nordnorske samfunnsbyggingen er fortsatt oljevirksomhet beinharde realiteter, fjerne fra partipolitiske taktikkerier rundt Løvebakken. Snøhvit-utbyggingen har satt fart i landsdelens næringsliv og gitt det både vekstkraft og selvtillit. Det er etablert kunnskaper og satset penger på utsiktene til en jevn framtidig aktivitet basert i en virksomhet som kunne overta fiskerienes plass som lokomotiv i næringsutviklingen i kystdistriktene.

- Vi er et næringsvennlig parti og for industrien, sa Ap-leder Jens Stoltenberg da han besøkte nedleggingstruede Union fabrikker i Skien for et par dager siden. Han bør være minst like klar når det gjelder framtidig oljevirksomhet i nord, og gi mulige framtidige regjeringspartnere utvetydig beskjed om at partiet ikke har noe å «gi» ved forhandlingsbordet på dette punktet.

Kristin Halvorsen, som gjerne ville være med Stoltenberg i redningsaksjonen for Union i hjembyen Skien, blir neppe begeistret for dette utspillet. Men SVs framskutte Snøhvitmotstander i nord, Olav Gunnar Ballo, er åpenbart på gli i dette spørsmålet. Det burde sukre pillen litt for partileder Halvorsen som her kunne være litt arbeidsplassvennlig også i den nordlige landsdelen.

Arbeiderpartiet har alt å vinne og ingenting å tape på å fjerne inntrykket av at partiet kan være villig til å forhandle bort framtiden for en hel landsdel.