- Fryktelig dårlig prosess i flytte-saken

Finnmarkens forside 19. juni.

Finnmarkens forside 19. juni.

Artikkelen er over 6 år gammel

Flytteprosessen i Finnmark kommunerevisjon må revideres, mener Finnmarken.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Finnmarken) Mye tyder på at Finnmark kommunerevisjon kommer til å flytte hele virksomheten, hovedkontoret og/eller flere arbeidsplasser fra Vardø og Berlevåg til Vadsø. Det har kommet fram i Finnmarken den seneste uka, til tross for styrets forsøk på å legge lokk over saken.

Det kan være at det finnes gode grunner for å definere Vadsø som hovedkontor for det interkommunale selskapet. I dag har både leder og nestleder kontorsted Vadsø, etter avtaler som ble gjort i rekrutteringsprosessen. Det kan være fornuftig å formalisere en slik fleksibel løsning.

Men fra det til å flytte arbeidsplasser fra Vardø og Berlevåg til Vadsø, er et langt og unødvendig steg. Av mange grunner. Dersom dagens struktur fungerer og ikke koster unødvendig mye, ser vi ikke hvorfor den må endres.

Samtidig går det selvfølgelig politikk i en slik sak. Både Vadsø, Vardø og Berlevåg har hatt sine utfordringer med utvikling i næringsliv, folketall og arbeidsplasser. Og selv om det ikke nødvendigvis er ment slik fra verken styre eller eiere, så kan en slik flytting til Vadsø oppfattes som et forsøk på å stjele arbeidsplasser fra sine naboer.

Et slikt tyveri er ingen god idé. Det er ikke slik Vadsø bør sørge for å få nye arbeidsplasser. Og det er i hvert fall ikke slik man dyrker vennskapet med nabokommunene, i en region som er avhengig av å samarbeide på mange områder.

I tillegg til å være en dårlig sak, virker det som om det har vært en fryktelig dårlig prosess. Det er det verste med dette — at eventuelle gode intensjoner og fornuftige løsninger, drukner i mangel på informasjon, drøftinger og åpenhet. En kan forstå eiernes ønsker om å være informert og sitte med hånda på rattet.

Men styret kan likevel ikke vedta noe som helst i denne saken, før man har snakket med ansatte. Det er brudd på alle spilleregler og lover i arbeidslivet. Selvsagt er det slik at eierne bestemmer. Men ansatte har sterke rettighetene når det kommer til informasjon og medbestemmelse.

Her snakker vi tross alt om et selskap som skal passe på at andre følger lover og regler. Finnmark kommunerevisjon IKS har ikke fulgt boka selv denne gang. Da må vi forvente at noen «reviderer» dem.

Og at eierne trekker fram det eneste riktige kortet i bunken: «Rykk tilbake til start».

Artikkeltags