Leder: Fylkets politikere må stå samlet om kravet om å beholde arbeidsplasser

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederValget er overstått, og det tok ikke lang tid før ballen ved navn regionreform begynte å rulle. Først stille og rolig, da påtroppende fylkesordfører Ragnhild Vassvik fortalte om prosessen innad i fylkeskommunene; da hun kom på jobb dagen derpå, gikk første telefon til fylkesrådslederen i Troms.

Det skulle bare ta tre dager før det smalt, og Finnmark viste seg fra sin verste side. Da gikk nemlig en gammel Arbeiderparti-veteran fra Alta, Jan Pettersen, ut og sa at Alta må hive seg med i kampen om å bli administrasjonssted for den nye storregionen. I samme slengen kom han med lite gjennomtenkte sleivspark østover: «De sliter med stabilitet og å få folk i nøkkelstillinger i Vadsø, og for ikke å snakke om Vardø. I Alta er det enklere å rekruttere. Det er ikke bare en, men to som skal ha jobb. Alta har et variert næringsliv og det er enklere for begge å finne arbeid,» sa han.

Les alt om regionreformen her.

Det er selvfølgelig riktig at Alta med sine 20.500 innbyggere byr på flere jobbmuligheter enn Vadsø og Vardø med henholdsvis 6100 og 2100 innbyggere. Men det oppleves like fullt ikke som vanskelig å rekruttere kompetanse til byene i øst. Snarere tvert imot: Kompetansearbeidsplassene virker forlokkende på spesielt nyutdannede unge voksne på vei ut i arbeidslivet. Dette betyr også at gjennomtrekken kanskje er større enn andre steder, folk flytter hit, blir noen år og reiser igjen. Samtidig er det alltid dem som blir og blir og blir, de som vil bo og leve i Øst-Finnmark.

Derfor blir det feil å fremheve Alta som den byen i Finnmark folk vil flytte til. Og å kaste seg på i det som nå egentlig er en kamp om å beholde arbeidsplasser, er ikke egnet til annet enn å skape splid.

Det er klart at arbeidsplassene som følger med det å være administrasjonssted for Finnmark fylkeskommune betyr mye for Vadsø. Flyttes disse jobbene ut av kommunen, vil det få alvorlige ringvirkninger: Næringslivet vil gå tøffere tider i møte, barnehagene og skolene vil miste barn og elever, legene og tannlegene vil få færre pasienter, de kommunale tjenestene vil få færre brukere.

Dette bør ikke være i noens interesse i Finnmark. I stedet bør fylket nå stå samlet i diskusjonene som kommer med Troms. Også Troms kommer til samtalebordet med flere interesser: Harstad er større enn Alta, og Tromsø er selvfølgelig størst av alle.

Det er ikke til å komme bort fra at Tromsø vil bli det naturlige midtpunktet i en ny storregion, og et sentrum for både vekst og utvikling. Dersom dette skal balanseres med ønsket om at det skal bo folk i distriktene, må dagens arbeidsplasser i Øst-Finnmark bevares. Det bør være et minstekrav fra finnmarkspolitikerne når man møtes til felles fylkesting med Troms i oktober, og det bør være et samlet krav alle politikerne stiller seg bak.

Noe annet vil bare bety at Tromsø blir den store vinneren, mens alle i Finnmark taper.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags