– Vi vil ikke leve i en tilværelse der barna våre må frykte anonyme meldinger på telefonen

TOK AFFÆRE: Vadsø barneskole har reagert etter at de har oppdaget tilfeller av anonym mobbing på mobiltelefon.

TOK AFFÆRE: Vadsø barneskole har reagert etter at de har oppdaget tilfeller av anonym mobbing på mobiltelefon. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det blir stadig lettere å mobbe. Det gjør det enda viktigere å reagere hver eneste gang, mener Finnmarken.

DEL

LederDet blir tilsynelatende stadig vanskeligere å få bukt med mobbing. I takt med den teknologiske utviklingen dukker det stadig opp nye verktøy som kan brukes på den måten.

Mandag kunne vi  vi lese om mobilapplikasjonen ved navn «Sarahah» på iFinnmark.no. Dette er en app som egentlig har 18-årsgrense, men i mobilverdenen er en slik aldersgrense lett å omgå. Ved Vadsø barneskole har foreldrene fått beskjed om å sjekke om barna deres har lastet ned appen på sine telefoner. Denne beskjeden kommer etter meldinger om at barn skal ha blitt mobbet via applikasjonen.

«Sarahah» er designet som en arena for «ærlige tilbakemeldinger fra dine ansatte og venner på en privat måte». Avsenderen er helt anonym, og trenger derfor ikke å stå til rette for det som blir sagt. Feigt, men sant.

Dette er en skremmende utvikling. Det er ingenting godt å si om «tradisjonell mobbing» heller, men på mange vis kan det i det minste være lettere å oppdage fra utsiden. Når mobbingen flyttes til elevenes helt private sfære, nemlig mobiltelefonen, blir det nærmest umulig å komme over med mindre eleven selv sier fra.

Samtidig vet vi at sosiale medier har senket terskelen for hva vi sier til hverandre. En undersøkelse i regi av Medietilsynet i fjor viste at hele ett av fire barn i alderen 9 til 16 år har opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil. Den samme undersøkelsen viste at ni prosent av barn mellom 13 og 16 år har sendt nakenbilder av seg selv, 26 prosent av jentene følte seg presset til dette.

I tillegg svarte 17 prosent av barn i alderen 9 til 16 år at de har sendt bilder eller videoer av andre på nett eller mobil uten deres samtykke. «Dette er store tall, og de viser hvor egnet sosiale medier og internett er til misbruk av seksuell karakter og mobbing,» uttalte barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, til Dagbladet den gangen.

Det er ingen tvil om at vi i framtiden vil bli møtt med stadig nye nettsider, sosiale medier og mobilapplikasjoner der brukerne kan gjemme seg bak anonymitet. Dette er realiteten, og noe vi alle må forholde oss til. Da er det godt å se at Vadsø barneskole aksjonerer når de kommer over tilfeller av ny mobbing på sin arena. Det er også prisverdig at en elev har vist fram den anonyme meldingen.

Det er nemlig bare en vei å gå dersom samfunnet skal vinne kampen mot mobbing. Det er å slå ned på hvert eneste tilfellet som ser dagens lys, og si klart ifra at dette ikke er greit. Vi vil ikke leve i en tilværelse der barna våre må frykte anonyme meldinger på telefonen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags