Finnmarken mener: Legg planene i skuffen for godt

NYTT FORETAK: Slik så det ut da Hinas ble til Sykehusinnkjøp HF i 2015.

NYTT FORETAK: Slik så det ut da Hinas ble til Sykehusinnkjøp HF i 2015.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leder13. april sende de tillitsvalgte ved Sykehusinnkjøp HF et bekymringsbrev til helseminister Bent Høie. Her fortalte de om en pågående omstilling som de fryktet ville svekke miljøet i Vadsø.

Forslaget gikk ut på at innkjøpsmiljøet i Vadsø skulle slås sammen med Divisjon nord som styres fra Tromsø. Videre var det forslag om en delvis oppsplitting av det nasjonale innkjøpsansvaret som Vadsø har i dag. Ifølge brevet fra de tillitsvalgte skulle noe fordeles ut til divisjonene for helseregionene. De tillitsvalgte fryktet dette ville føre til svekking av kompetansen for nasjonale anskaffelser, og dessuten redusere potensielle besparelser for helseforetakene.

Da Finnmarken fikk kjennskap til brevet, intervjuet vi både tillitsvalgt og administrerende direktør om saken. Det tok ikke lang tid før sistnevnte, Kjetil M. Istad, kontaktet vår journalist på nytt, og fortalte at planene nå var stoppet, i hvert fall fra hans side. Han vil ikke anbefale sammenslåing av de to nordligste divisjonene i Sykehusinnkjøp overfor styret.

Dette er uten tvil en klok avgjørelse.

Sykehusinnkjøp HF ble til under navnet Helseforetakenes innkjøpsservice (Hinas) i 2003. Da var det ikke mange som forutså hvilken betydning selskapet skulle få for budsjettene og regnskapene til helseforetakene i Norge. Men én mann hadde klokkertro helt fra starten: Vadsøværing og idéhager Terje Skansen. Og til tross for mye motstand, krangling og kjemping underveis, så er det Terje Skansen som har fått rett. Det har vært mulig å samordne innkjøpstjenestene til landets helseforetak. Og det har vært mulig å styre skuta fra Vadsø.

I løpet av årene som har gått, har selskapet, som ble til Sykehusinnkjøp HF i 2015, vist at det har livets rett. I 2016 viste en utredning at daværende Hinas hadde spart helsenorge for 1,63 milliarder på 13 år. I 2017 ble besparelsene illustrert med et talende eksempel. Mens Helse-Norge i 2012 brukte 240 millioner kroner på innkjøp av pacemakere, var beløpet i 2016 redusert til 101 millioner kroner. Alt takket være samordnet innkjøp og avtaler.

Sykehusinnkjøp HF er en suksesshistorie. Det er synd om stadige planer omorganisering skal skape usikkerhet på en arbeidsplass som er så viktig for Norge. For det er tross alt sånn: For hver krone som spares på innkjøp av utstyr, kan det brukes mer penger på pasienter og behandlinger.

Vi håper styret retter seg etter administrerende direktør Kjetil M. Ilstads innstilling når omorganiseringen skal diskuteres på deres møte. Og deretter håper vi det går lang, lang tid før vi hører ordet «sammenslåing» bli nevnt. Samtidig biter vi oss merke i Ilstads fornyede lovnader: Vadsø-avdelingen skal ikke svekkes, og Vadsø er og blir hovedkontor. Det skulle bare mangle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags