iFinnmark mener: Direkte ufint å skremme befolkningen på nattestid

Artikkelen er over 1 år gammel

All uro kunne vært ungått dersom Forsvaret hadde laget rutiner for informasjon.

DEL

MeningerLike før sengetid torsdag hørtes det flere kraftige smell i Kirkenes sentrum. Flere av dem så kraftige at det smalt i husveggene. Det naturlige spørsmålet for beboerne i Kirkenes, var hva dette kunne være for noe. Ble det skutt ut flere tomter på Skytterhusfjellet? Ble det skutt med skarpt et sted?

Stor var overraskelsen da vi kunne slå opp i lokalavisens nettutgave på morgenen fredag. Garnisonen i Sør-Varanger hadde funnet det for godt å øve. Slik som det smalt, hørtes det ut som de lekte krig rett utenfor husveggen blant innbyggerne på Prestefjellet. Hvordan er det mulig?

Ikke at de øver, det er en dyd av nødvendighet når man har et Forsvar, at de som skal holde i våpnene og skal forsvare oss, vet hvor avtrekkeren er. Men hvorfor fikk ikke lokalbefolkningen vite om dette på forhånd? 

Konsekvensen av dette var lite hyggelig for Sør-Varangers befolkning natt til fredag. Dagen etter snakket iFinnmark med Kevin Mikkelsen, som måtte berolige en skremt venninne.

«Jeg prøvde å holde maska og berolige henne og svare med at det var nok ingenting, og at hun bare kunne gå og legge seg til å sove. Men så kom det flere drønn, og da så jeg at vedkommende ble uvel,» forteller han, som selv forsøkte å finne ut av hva som skjedde på Internett – uten hell.

Fra politiets side opplyses det at de fikk mange telefoner denne natten.

 «Vi har fått veldig mange telefoner om det. Så det burde vel kanskje vært annonsert, spesielt siden det skjer på et uvanlig tidspunkt på døgnet, og har vært såpass voldsomt med detonasjoner,» erkjenner Svein-Erik Jacobsen i Finnmark politidistrikt overfor Sør-Varanger Avis.

Ifølge Ivar Moen, som er talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, har Forsvaret ingen rutine for å melde fra til andre enn politiet når de skal ha en øvelse.

«Vi har ingen rutiner om å melde fra til presse eller andre. Vi informerer politiet, og om folk blir bekymret, er det da naturlig at det er politiet de ringer til. Da kan politiet berolige med at det kun er en øvelse som foregår,» uttaler han til iFinnmark.

Dette er ikke godt nok. Det hadde kostet Forsvaret lite å fortelle om øvelsen på forhånd, de kunne annonsert i avisa og de kunne sendt ut en pressemelding og gjort seg tilgjengelig for intervju, benyttet anledningen til å fortelle hvorfor en slik øvelse midt på natten er nødvendig.

I stedet skjer alt sammen i hemmelighet, og skaper unødvendig frykt i befolkningen. Dette kan sies å være direkte ufint. Det er også verdt å nevne at det i Sør-Varanger fortsatt bor mennesker som husker krigens dager, okkupasjon og angrep fra bombefly. Hva tenkte de da det begynte å smelle rundt dem denne natta?

iFinnmark mener Forsvaret hadde vært tjent med å se på sine egne rutiner for informasjon utad, og ser det som helt naturlig at det blir gjort i kjølvannet av denne hendelsen. Det er allerede mer enn nok hemmelighold i etaten, om man ikke skal holde nattelige øvelser skjult for befolkningen også.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags