«Frode Berg må nå få all den hjelpen han trenger, også fra øverste hold hos norske myndigheter»

ANKLAGET: Tidligere grenseinspektør Frode Berg anklaget for spionasje i Russland.

ANKLAGET: Tidligere grenseinspektør Frode Berg anklaget for spionasje i Russland. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Norske myndigheter må gjøre det de kan for å hjelpe spionanklagede Frode Berg, skriver Finnmarken på lederplass.

DEL

Meninger5. desember la Frode Berg ut bilder fra en julepyntet Moskva på sin facebookside. Noen dager etterpå kom nyheten om at den gamle grenseinspektøren var arrestert i Russland. Denne uka ble det klart at anklagene handler om spionasje. I russiske medier hevdes det at Frode Berg skal ha mottatt hemmeligstemplede dokumenter om den russiske marinen.

Frode Berg er ingen hvem som helst i den norsk-russiske historien. Den opprinnelige trønderen kom til Finnmark og Garnisonen i Sør-Varanger i 1975, var grensevakt da Sovjetunionen kollapset, og var i tjeneste ved Grensekommissariatet fra 1990 og fram til han pensjonerte seg for ett år siden, de siste to årene var han i en redusert stilling.

Miljøet rundt Frode Berg beskriver ham som en som alltid har engasjert seg i grensespørsmål. Mens grensekommissær Roger Jakobsen sier han er forbauset og overrasket over siktelsen, sier kunstner Morten Traavik, som har samarbeidet med Berg i mange prosjekter, at han vanskelig kan se for seg at Berg har vært involvert i spionasje.

LES OGSÅ: – At han skal ha vært involvert i spionasje for CIA, høres like sannsynlig som at kongen skulle ha gjort noe slikt

«Frode Berg har alltid vært positivt innstilt mot Russland, og forsøkt å bygge et forhold basert på åpenhet og tillit. Det at han med overlegg skal ha vært involvert i spionasje for CIA, høres like sannsynlig som at Kongen skulle ha gjort noe slikt,» slår Traavik fast.

Thomas Nilsen har eller ikke stor tro på tiltalen. Han er redaktør for The Independent Barents Observer, og har engasjert seg i Russland i mange år. «Dette ser jeg for meg er subjektivt oppspinn. Jeg tror lite på slike oppkonstruerte tiltaler fra FSB,» sier han.

LES OGSÅ: Thomas Nilsen: – Berg-tiltalen må være subjektivt oppspinn

FSB er Russlands sikkerhetstjeneste, og ifølge Thomas Nilsen kan de være ute etter å stemple vennligsinnet nordmenn som spioner fordi de ønsker å skape frykt mot utlandet blant russerne.

LES OGSÅ: Berg kan være isolert i skrekkfengsel: – Ikke innlagt varmt vann, får dusje en gang i uken og må gå på do under overvåkning

Foreløpig er det umulig å vite hva som faktisk er bakgrunnen for arrestasjonen, og spekulasjonene er mange. Men faktum er uansett at en norsk statsborger med lang fartstid som brubygger mellom Norge og Russland, sitter fengslet i det VG omtaler som «skrekkfengsel». Den russiske advokaten Ivan Pavlov har beskrevet forholdene ved fengselet overfor iFinnmark, og rapporterer at de innsatte får dusje en halvtime om gangen en gang i uka, og må gå på do under overvåkning. Han tror også at Frode Berg sitter isolert på cella, da det er det som er vanlig i første stadiet i etterforskningen av slike saker.

LES OGSÅ: Frode Bergs familie og gamle sjef overrasket og bekymret over spionasjesiktelsen

LES OGSÅ: Spionsiktet finnmarking risikerer 20 år i russisk fengsel: – Det begynner å gå opp for familien at han ikke kommer hjem til jul

På sin Facebook-profil skriver Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen at «Frode Berg er en brubygger og en venn av det norsk-russiske samarbeidet, og ingen spion. Nå må norske myndigheter og utenriksministeren gjøre alt for å få Frode Berg ut av russisk varetekt og hjem til familien.»

Siden har han gjentatt oppfordringen både i lokale og nasjonale medier, og han har sendt brev til Utenriksdepartementet der han ber dem komme på banen.

Finnmarken støtter det kravet. Uansett bakgrunn og årsak, så er det ingen tvil om at det er alvorlig å få spionanklager mot seg i Russland. Strafferammen er oppgitt å være mellom 10 og 20 års fengsel.

Frode Berg må nå få all den hjelpen han trenger, også fra øverste hold hos norske myndigheter. Antakelig er det bare slik han kan sikres en rettferdig behandling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags