«Resultatet bør være at Kolberg bruker kniven til å kutte i den urimelig høye pressestøtten Ságat får»

Ansvarlig redaktør i Ságat Geir Wulff og Aps Martin Kolberg.

Ansvarlig redaktør i Ságat Geir Wulff og Aps Martin Kolberg.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDet er vel kjent at det store flertall av norske aviser sliter økonomisk. Men det finnes unntak. Avisa Ságat i Lakselv er det mest iøynefallende eksemplet i så måte. Ikke på grunn av et strålende produkt, men fordi noen i Arbeiderpartiet «snakket sammen» for et par-tre tiår siden. Det har resultert i stadig mer raus pressestøtte til Ságat.

Totalt får avisa rundt 11 millioner i året. Grovt regnet betyr det at hele lønnsbudsjettet betales av skattebetalerne. Forklaringen er at Ságat, som mest av alt er ei norskspråklig lokalavis uten samisk tekst, er under den samiske paraply når det gjelder pressestøtte. I klartekst betyr dette at de får 40 prosent av dagens pott på 27 millioner. Den samiskspråklige avisa Ávvir får 55 prosent. Mange mener at prosentandelene burde vært totalt annerledes. Dette fordi det er mer kostnadskrevende med en samisk publikasjon, og fordi markedet er mindre.

Når Ságat har fått en så gullkantet posisjon, henger det mye sammen med den nevnte «samtale» i Ap. Den dannet grunnlaget for en stadig mer lukrativ pressestøtte til Ságat, noe som igjen har ført til mange journalister spredt på lokalkontor over det meste av fylket – og en haug med frilansere. For aviser flest har situasjonen vært stikk motsatt med stadige kutt.

I Finnmark har ingen vært i nærheten av Ságats tall. For å ta Finnmarken som eksempel, så fikk vi ingen pressestøtte i nesten fire tiår. Krisa i avisverden endret litt på dette. I dag får Finnmarken én drøy million, så også Finnmark Dagblad. Men altså langt unna Ságats nivå. Det burde være lett å se at dette er svært konkurransevridende. I fylkets andre aviser har man selvsagt sett det, og erfart det på kroppen. Men av frykt for å bli beskyldt for «å snakke for sin egen syke mor», har urimelighetene sjelden vært omtalt med styrke. I stedet har man håpet at politikerne skulle se skjevhetene.

Dette skjedde faktisk i ørliten grad da fylkestinget i juni kom med en uttalelse om pressestøtte. Fylkesrådmannens innstilling om mer samisk pressestøtte, fikk et viktig tillegg, nemlig at den økte støtte burde gå til publikasjoner på samisk. Noen er kanskje i ferd med å se lyset?

Når vi i dag kommenterer dette, henger det sammen med Ap-veteranen Martin Kolbergs besøk i Finnmark. I Lakselv besøkte han også Ságat, uvisst av hvilken grunn. Sjefredaktør Geir Wullf gjorde som alltid når han får sentrale politikere og byråkrater i tale, dro på seg kofta og talte for økt samisk pressestøtte. Den samme Wulff er leder for avisseksjonen i Sálas (Samisk forlegger- og avisforening). Og på vegne av foreningen tok han, ifølge egen avis, til orde for at potten på 27 millioner ble økt til intet mindre enn samme nivå som det NRK Sápmi får; 100 millioner!

Nøysomhet er en dyd som Wulff ikke besitter. Men en slik total mangel på skamvett, trodde vi ikke var mulig. Og for å gjøre det hele fullstendig umusikalsk, overrakte han en samekniv i gave til Kolberg, best kjent som leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Tidligere har også Ap-topp Trond Giske fått en slik kniv.

Vi finner det merkelig at den normalt knivskarpe Kolberg, lot seg utnytte til en slik PR-jippo. Vi tipper han følte seg bondefanget. Det vites ikke om han ga en mynt tilbake, slik tradisjonen tilsier når man får en samekniv i gave, en skikk som skal hindre at vennskapsbånd blir skåret over. Men resultatet bør være at Kolberg bruker kniven til å kutte i den urimelig høye pressestøtten Ságat får. Stortinget må veldig gjerne øke samisk pressestøtte, men samtidig også endre fordelingsnøkkelen kraftig til fordel for samiskspråklige publikasjoner. Slik også fylkestinget i hvert fall delvis har tatt til orde for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags