Gå til sidens hovedinnhold

– Det er viktig og riktig at flyktningene sier fra når de opplever at tjenestene de trenger uteblir

Artikkelen er over 3 år gammel

Flyktninger som sier fra om manglende tilbud burde hylles framfor å bli møtt av rasistiske kommentarer, mener Finnmarken.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Tidligere denne uka skrev iFinnmark om flyktningene som har klaget Gamvik kommune inn til Fylkesmannen fordi de mener språkopplæringen de får er mangelfull. Da saken ble publisert på iFinnmark.no og delt på Facebook, tok det umiddelbart av i kommentarfeltet. Og det var ikke støtte til flyktningene som vil lære norsk vi så mest av. Nei, her ble det jevnlig publisert hatefulle, rasistiske ytringer, så hyppig at vaktsjefen på jobb ikke rakk å slette unna raskt nok.

Dette er oppførsel vi i Finnmarken og Finnmark Dagblad, som er sammen om nettstedet iFinnmark.no, ikke aksepterer. Derfor slettet vi også hele innlegget på Facebook, og satte med det en stopper for den offentlige debatten.

Det er trist å måtte gå til det skrittet. Flyktningene i Mehamn har bidratt til å rette et kritisk søkelys mot samfunnet vårt, og det vil være sunt med debatt om det som er sakens kjerne: Manglende språkopplæring for nye innbyggere.

Da Norge opplevde økt strøm av asylsøkere, spesielt over grensa på Storskog, i 2015, var det mange kommuner som sa ja til å bosette flyktninger for første gang. Det er klart at dette er krevende for kommuner som må etablere nye tjenestetilbud og øke kapasiteten ved allerede etablerte tjenester som barnehage og skole, barnevern og sosialhjelp. Flyktningene skal ha boliger å flytte inn i, kan ha behov for tolk og må få hjelp til å manøvrere seg gjennom et nytt og ukjent samfunn. I tillegg har mange voksne flyktninger rett har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven.

Å si ja til å bosette flyktninger, er et ja som forplikter, og kommunene får tilskudd fra staten for å gjøre som lovet. Da er det viktig og riktig at flyktningene sier fra når de opplever at tjenesten de trenger uteblir. Dessuten er det prisverdig at de gjør det: Det krever mot å stikke seg fram når man er ny i et lokalsamfunn.

Det er dette debatten burde handle om. I stedet blir den hindret av rasistiske ytringer. Men heldigvis fins det lyspunkter. Da innlegget ble slettet på Facebook ble det nemlig erstattet med følgende kommentar fra iFinnmark: «Vi har sett oss nødt til å slette et innlegg her på vår Facebook-side om ti flyktninger som klaget på manglende norskopplæring. Selv om vi slettet kommentarer fortløpende, kom det stadig til innlegg som dessverre bar preg av reinspikka rasisme. Slikt kan vi ikke stå inne for, og vi vil ikke ha det på våre plattformer, derfor er hele posten nå borte. Vi vil oppfordre alle til å tenke seg om hva man skriver om andre mennesker og ikke senke seg ned på et slikt lavmål.»

Under et døgn etter hadde posten over 800 «likes» og 60 kommentarer, de fleste med støtte til iFinnmarks vurdering. Dette gir håp for framtiden.

 

Kommentarer til denne saken