– Det skal være trygt å engasjere seg i politikken uten å være redd for hva som møter deg på sosiale medier når du våkner om morgenen

MANGE TRUSLER: Tarjei Jensen Bech (Ap) har måttet tåle en rekke trusler i sitt virke som politiker.

MANGE TRUSLER: Tarjei Jensen Bech (Ap) har måttet tåle en rekke trusler i sitt virke som politiker. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDen siste tiden har vi vært vitne til et brutalt debattklima i Finnmark. Rota til ordvekslingene heter regionreformen. Det er ingen overraskelse at tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark skaper sterke reaksjoner i fylket, og heller ingen overraskelse at befolkningen har ulike meninger. Det skulle bare mangle, og det er en viktig del av demokratiet at alle skal få si sitt.

Men at regionreformen skal vekke hat som gir seg utslag i anonyme trusler, det er både overraskende og selvfølgelig helt uakseptabelt.

Fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech fra Arbeiderpartiet har fortalt åpent om de truslene han har mottatt. Dem er det mange av. Blant annet har han fått en e-post med tittelen «Stygge landsforræder», der innsenderen skrev «hvorfor døde du ikke din AP kommunist.»

Nylig fikk han også en tekstmelding med en drapstrussel: «Se dig rund hörnan näste gång står jag det med en magnum och då är du DÖD jäkla SVIN du är Tarjei!». Den svenske teksten ble fulgt av tre pistolsymboler.

LES OGSÅ: Tarjei har fått flere hatmeldinger – nå har han blitt drapstruet på sms

LES OGSÅ: Ny hatmelding til Tarjei Jensen Bech: «Hvorfor døde du ikke din Ap kommunist?»

LES OGSÅ: Tarjei mottok anonym e-post: «Best for alle parter om du ikke hadde overlevd Utøya»

Heldigvis har Tarjei Jensen Bech anmeldt truslene, og politiet har sikret seg meldingene og tilgjengelig informasjon. Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt forsikrer at de tar saken alvorlig.

«Det er åpenbart over grensen for det man skal finne seg i,» sier Daae, og forteller at trusler som er egnet til å framkalle alvorlig frykt, straffes med bot eller fengsel inntil ett år.

Dersom det er innenfor det som karakteriseres som grovt, er strafferammen tre års fengsel.

«Jeg ser ikke bort fra at vi kan havne der, og er ikke fremmed for at riktig reaksjon kan være fengselsstraff,» sier Morten Daae.

LES OGSÅ: Politiet om drapstrusselen mot Tarjei: – Ikke fremmed for at det kan være riktig med fengsel

Samtidig forteller han at politiet opplever en økning av slike saker. Like fullt ser han ikke bort fra at det er en del mørketall med saker som ikke rapporteres til dem.

I Norge er vi så heldige at vi har en grunnlov med en egen paragraf om ytringsfrihet, som sikrer at hver og en av oss skal få si hva vi mener. Men også ytringsfriheten har sine grenser, som sosiale medier har gjort det svært enkelt å tråkke over. Plutselig trenger vi ikke å gjøre en innsats for å bli hørt, vi trenger ikke sette oss ned og formulere et leserinnlegg som skal bli akseptert av en avisredaksjon, vi trenger ikke holde innlegg på et folkemøte eller stille i en debatt. Nå holder det å være utstyrt med en telefon eller datamaskin som er koblet til Internett, og så er det bare å fyre løs.

LES OGSÅ EN TIDLIGERE UKESLUTT: «Er det liksom greit å oppfordre til vold, nå? Er det greit å stemple innvandrerungdom som kjeltringer, å mane til borgervern for å få stoppet dem?»

iFinnmark er selvfølgelig en forkjemper for ytringsfriheten. Men samtidig mener vi denne friheten kommer med et ansvar som hver enkelt av oss er nødt til å ta. Det handler om å følge norsk lov. Om å oppføre seg. Og å si ifra, dersom vi ser noe som er over grensen. Det skal være trygt å engasjere seg i politikken eller på andre måter i samfunnet, uten å være redd for hva som møter deg på sosiale medier når du våkner om morgenen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags