Finnmarken mener: Man sikrer ikke en truet fugleart gode levevilkår ved å spyle ned reirene

UTRYDNINGSTRUET: Krykkje er en fugleart i måkefamilie. Arten er klassifisert som sterkt truet på Norsk rødliste for arter.

UTRYDNINGSTRUET: Krykkje er en fugleart i måkefamilie. Arten er klassifisert som sterkt truet på Norsk rødliste for arter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederI helga som var kom nyheten om at brannvesenet i Berlevåg hadde spylt veggene til det såkalte Blåbruket, et yndet hekkested for krykkjene. Til nettsiden Berlevaagnytt har brannsjefen fortalt at dette i utgangspunktet var en øvelse for brannmannskapene, og da tenkte de at de kunne spyle litt av de gamle redene og måkeskitt bort fra Blåbruket i samme slengen.

Bildene fra spylingen skapte umiddelbare reaksjoner. Biotopegründer Tormod Amundsen var blant dem som reagerte. «Dette er ganske sjokkerende. Det er en sterkt truet fugleart vi snakker om, som på verdensbasis går dramatisk ned, mens vi i Varanger er heldige og fortsatt har mange,» sa han.

Måkearten krykkje har status som «sterkt truet» på Artsdatabankens rødliste for arter publisert i 2015. Her går det fram at den norske hekkebestanden ble vurdert til å være på 700.000 reproduserende individer i 2005. Ti år seinere, i 2015, var den oppdaterte vurderingen på 175.000 individer. Man har også sett at populasjonen på Hornøya i Vardø, Hjelmsøy, Røst, Sklinna og Runde samlet sett er redusert med like under 80 prosent i perioden 1984 til 2013.

Dersom denne utviklingen skal stoppe opp, må dagens krykkjebestand sikres gode levevilkår. Det gjør man ikke ved å spyle husveggene fuglene har tatt bolig i. Rett nok har ikke hekketiden startet ennå, ifølge nettstedet for miljøinformasjon for offentlige myndigheter skjer det i mai. Men her står det også at fuglene kommer til hekkeplassene sine i mars, og bilder fra Tormod Amundsen viser at Blåbruket huset mange krykkjepar tidligere denne måneden.

Ordfører Rolf Laupstad har overfor iFinnmark fortalt at det ikke har vært snakk om noen aksjon for å fjerne fuglene. «Dette har ikke vært en kampanje for å fjerne krykkjene, vi er fullstendig klar over vårt ansvar overfor krykkjene som utrydningstruet fugl. Det har gått med noen fjorårsreder, men krykkjene liggere fortsatt på samme sted,» sier han.

Det denne saken først og fremst understreker, er behovet for å realisere planene om et eget fuglehotell til krykkjene. Dette er noe kommunen selv har tatt initiativ til, og det er prisverdig at de har invitert arkitektene i Biotope til å tegne det. Tanken er at kunstige hekkeplasser skal erstatte Blåbruket.

I fuglekikkermiljøet ser man for seg at man her kan kombinere ivaretakelsen av en truet fugleart med turisme. «Det beste er at det ikke bare ville vært en hensynsfull måte å håndtere krykkjene på, men prosjektet ville i seg selv gitt Berlevåg mye god oppmerksomhet gjennom å lage verdens første arkitekttegnede krykkjehotell, men tilhørende live webkameraer og mye mer,» har Tormod Amundsen skrevet i en e-post til Finnmarken.

I så fall kan krykkjene gå fra å være et irritasjonsmoment for innbyggere som mister nattesøvnen til å bli et trekkplaster for Berlevåg. Men før den tid kommer, må krykkjekolonien få være i fred. Det er tross alt vårt felles ansvar å sørge for at verdens truede arter ikke forsvinner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags