Tilliten på et lavmål

KNEKK: Tilliten til Finnmark fylkeskommune er redusert, viser en meningsmåling utført av InFact for iFinnmark.

KNEKK: Tilliten til Finnmark fylkeskommune er redusert, viser en meningsmåling utført av InFact for iFinnmark.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– De involverte personene i saken har fått alvorlige riper i lakken.

DEL

LederI en undersøkelse som InFact har gjort for iFinnmark går det frem at hele 37,5 prosent rangerer tilliten de har til Finnmark fylkeskommune på nivå 1 eller 2 på en skala fra 1 til 5, der 1 er svært liten tillit og 5 svært stor tillit. Undersøkelsen er basert på 1.003 respondenter, og har en feilmargin på 3 prosent.

LES OGSÅ: Tilliten til Finnmark fylkeskommune fullstendig rasert etter Bruer-saken

LES OGSÅ Over halvparten av befolkningen i Finnmark vil ha konsekvenser for Ruud

Bare 8 prosent har svært stor tillit til fylkeskommunen. Aller verst stilt er det i Alta- og Hammerfestregionen. I Nord-Varanger er man mest fornøyd med fylkeskommunen, men heller ikke her er tallene noe å juble for. At man i de mest folkerike områdene i fylket ikke har tillit til organet, må oppfattes som et alvorlig problem for fylkeskommunen. Av Finnmarks befolkning sier hele 60,8 prosent at tilliten til fylkeskommunen er svekket som følge av Bruer-saken. Bare 1,6 prosent sier at tilliten er styrket. Saken har utvilsomt vært et alvorlig skudd for baugen, og både byråkratene på fylkeshuset og politikerne må ta inn over seg at dette neppe går over av seg selv, slik det strategien virker å være så langt.

LES OGSÅ: 7 av 10 mener Bruer-saken bør få konsekvenser for skoleledelsen

LES OGSÅ: Sjåstad slaktes for sin håndtering: – Sjelden vi måler en politiker så lavt

De involverte personene i saken har fått alvorlige riper i lakken. Fylkesordfører Runar Sjåstad får regelrett slakt for sin håndtering av saken. 57,0 prosent rangerer han på nivå 1 eller 2 av 5 for håndteringen. Kun 2,8 prosent synes han har gjort en svært god jobb i saken. I Alta og Hammerfest-regionen og i Sør-Varanger kommer Sjåstad verst ut. Når det kommer til spørsmålet om saken bør få konsekvenser for fylkesrådmannen er svarene også tydelige. Hele 58,4 prosent mener saken bør få konsekvenser for Øystein Ruud. Kun 13,6 prosent sier at den ikke bør få konsekvenser for han. Skoleledelsen ved Alta videregående skole er enda verre stilt. Her mener 71,6 prosent at saken bør få konsekvenser, mens bare 9,4 prosent mener det ikke bør bli noen konsekvenser.

Tilliten er redusert og jobben er dårlig utført. Det er de brutale svarene til fylkeskommunen. Det undersøkelsen viser er en betydelig mistillit mot Finnmark fylkeskommune, og særlig de ansvarlige for håndteringen av Bruer-saken. Tilliten er på et slikt bunnivå at det eneste som kan redde Finnmark fylkeskommune nå, er en skikkelig opprydning, hvor det tas et oppgjør med de ansvarlige for klappjakten på Bjørnar Bruer som endte i en total fiasko.

Når vi også vet at Bruer-saken ikke er enestående, kan det ikke være tvil om at det er helt nødvendig at det tas grep dersom tilliten i befolkningen skal gjenopprettes. Dette går ikke over. Noen må ta ansvaret og konsekvensen av det som har skjedd dersom Finnmarks befolkning igjen skal ha tro på Finnmark fylkeskommune, og da særlig ledelsen. Når InFact også opplyser om at det er sjelden kost at politikere måles så lavt som Runar Sjåstad kommer ut i denne saken, så er det heller ingen tvil om at Finnmark Ap går inn i en vanskelig valgkamp. Mange ønsker seg nok et oppgjør med ukulturen som har fått råde under Ap-styret. At man har en førstekandidat som får så dårlig karakter for den jobben han har gjort med en vanskelig sak, er ikke et godt utgangspunkt for å sanke stemmer. Særlig i Alta og Hammerfest vil man ha store problemer med å komme ut med æren i behold. Med et slikt utgangspunkt vil det trolig være umulig for Arbeiderpartiet å få inn tre mandater, som de håper på.

Artikkeltags