Først gikk hun konkurs, så fikk hun brystkreft med spredning, og beskjed om at hun i verste fall hadde et halvt år igjen å leve. Nå, nesten tre år etter diagnosen, er Linda Persen (41) fra Kjøllefjord både kreftfri og lykkelig, og bruker all energi til å inspirere andre til å ta action i sitt eget liv. Nå er hun i full gang med oppstarten av et inspirasjonssenter i Tønsberg, dit hun flyttet for ett år siden. Som kreftpasient ble det nemlig for vanskelig å bo i Finnmark; i stedet for lange turer til UNN i Tromsø, har hun nå gåavstand til sykehuset.

Men akkurat nå er det sommeren som gjelder, og en spontantur til Göteborg og Sarpsborg med de to yngste barna, mens eldstejenta har fått huset for seg selv under Slottsfjellfestivalen.

– Hvilken sang beskriver deg best?

– Det må være den Uptown Funk, med setningen «Don't believe me, just watch». Du trenger ikke tro det, men bare se hva jeg gjør. Også har jeg dilla på «Enkle gleder» med Odd Nordstoga og Admiral P. De to låtene beskriver nok hvordan jeg lever.

– Hva er det beste med sommeren?

– Sola! Også at ungene kan ha fri. Som gründer kan jeg jo ta fri når jeg vil, jeg har noen friheter der. Men om sommeren har ungene fri også, og det er fint.

– Da du bodde i Finnmark, tenkte du noen gang på å flytte da det var fem grader om sommeren?

– Jeg husker i hvert fall da jeg var liten, og det var snø i juni, og jeg er ikke noe glad i vinteren. Men jeg tenker at når du først har valgt å være der, så aksepterer man det, og hvis ikke: Reis mer, gjør noe med det! Vi har hatt kjemperegn i Göteborg nå, men har vært på Liseberg likevel. Det er bare vann.

– Hva er din beste og verste egenskap?

– Den beste må være evnen til å leve et lykkelig liv uansett hva som skjer, og inspirere andre i samme slengen. Den verste? Jeg er litt rotehue, kanskje. Jeg har nylig gått til det skrittet å leie inn en til å hjelpe meg med struktur og strategier. Jeg er ikke så god på å delegere heller, men jeg jobber med det.

– Har du et nyttårsforsett du følger?

– Jeg tror ikke på nyttårsforsetter. Jeg har mine mål og visjoner, men ikke nyttårsforsetter. Jeg tror på et generelt godt liv hele året.

– Nevn én ting du ønsker du gjorde oftere?

– Lese! Jeg har en haug med bøker jeg skulle ha lest. Øverst ligger The Magic, som handler om loven om tiltrekning. Den vil jeg begynne på i helga!

– Hva er det mest romantiske noen har gjort for deg?

– Det er å kjøre ekstremt mange mil for å møte meg. Jeg har en kjæreste som bor i Ulsteinvik, og jeg bor i Tønsberg, og han kommer omtrent hver uke. Det er nesten 70 mil!

– Når gråt du sist?

– Det var sist helg. Da hadde vi en kurshelg, der alle jobber med sitt gründer- eller selvutviklingsprosjekt. Det skjer mye i løpet av en sånn helg, og da blir jeg rørt.

– Hvilken person kunne du tenke deg å være for en dag?

– Jeg tror jeg ville vært Steve Jobs, faktisk. Han startet i en garasje, og gikk for å være røff, men fikk til veldig mye og tenkte veldig annerledes. Jeg skulle gjerne kjent på hvordan han egentlig hadde det og levde.

– Hvem vil du gi et myggestikk til?

– Vet du hva, den er ganske klar. Jeg tenker på dem som er i offerrollen. Slutt med det! Begynn og lev! Så til alle som syns synd på seg selv: Ta action og velg livet.

– Hem fortjener en sommerblomst?

– Jeg tenker på ordføreren vår hjemme, Stine Akselsen. Hun gjør en enorm jobb som ikke vises, og har gjort sitt for at Kjøllefjord har blitt det samfunnet det er i dag.

– Tror du på et liv etter døden?

– Ja! Det er en av grunnene til at jeg ikke har frykt for døden. Jeg tror sjela går videre til neste liv.