Om Albrigtsen har fått en så «kongelig» behandling av en festival noen gang, vites ikke. Men festivalen Kunesdagan i Lebesby kommune sparer ikke på kruttet når de først skal få artistene til bygda.

Utfordringen var i utgangspunktet at Widerøe siden mars ikke lengre har flyavganger til Lakselv på lørdager. Dermed oppsto det et dilemma for festivalen som hadde startet planleggingen allerede mai i fjor: Albrigtsen skulle holde konsert et annet sted i landet dagen før han skulle opptre på Kunes – og trengte tid til både hvile og lydsjekk. Det ville han ikke fått særlig mye at om han måtte reise fire timer med bil fra Alta til Kunes. Derfor har festivalen gått på høygir for å løse logistikken, ifølge Alf Edvard Masternes.

– Han skal på scenen i lørdag kveld. For at det ikke skal være så hektisk for han, så har vi gjort en avtale med en som har et fireseters fly. Men det er ikke så stor plass til bagasje, og flyet har vektbegrensning, sier han.

Festivalen har derfor også inngått avtale med en helikopterpilot fra Lakselv som skal plukke opp instrumentene til gitartrioen i Alta og frakte den til Kunes.

Ikke uten dramatikk

Hele uka har man vært på vent med om det i det hele tatt ville la seg gjøre å ta ned artistene med småfly. For festivalen så veldig bekymringsfullt på værmeldinga om lavt skydekke i dagene som var, ifølge Masternes.

– Det ble meldt at det ikke var forhold for småfly. I går ettermiddag begynte det å letne litt. I morges var det ennå så dårlig at vi måtte vente med ta beslutningen om vi skulle ta artistene hit. Men nå skinner sola i Kunes. Det er bare godt, sier Alf Edvard Masternes.

Flystripa er fra krigens dager. Den er gruslagt, men fungerer helt fint til mindre fly.

– Vi gleder oss veldig, sier Masternes.

Og legger til med et glimt i øyet:

– Albrigtsen blir den første artisten som lander på «Kunes International Airport».

Må man, så må man

Hvorfor strekker festivalen som omtales om verdens minste seg så langt for en artist?  

– Vi skal ha kvalitet i det vi gjør. Skulle artistene ha blitt fraktet i biltransport, ville de måtte gå rett på scenen uten lydprøve. Det er ingen artister som liker det. Vi må ta den kostnaden det er for å få det til, sier Alf Masternes.

Trioen lander i Kunes rundt klokken 16, ifølge Masternes.

– Så får vi håpe at det ikke er så strenge sikkerhetstiltak i tollen på Kunes internasjonale airport, spøker han.