Mikkel Gaup, duoen Friends med Kjell Arnesen fra Unit Five og Tove Pedersen, Kai Somby, humorduoen Odd Einar Utsi og Odd Rune Hansen samt flere andre stiller opp for luselønn for Kunesdagan. Alle synes de det er viktig at også små bygder kan få til festivaler. Og da er det opplagt at de ikke kan kreve honorar av normal størrelse.
- SE BILDENE:
Bildeserie
Disse var på Kunesdagan
Kjell Arnesen fra Hammerfest er kjent fra den populære gruppa Unit Five som spilte landet rundt, ofte for store honorar. Nå spiller han i duoen Friends med sin tidligere samboer Tove Pedersen.
Hva kan dere betale?
– Når vi får henvendelser fra arrangører med høyst begrenset budsjett, spør vi hva de kan betale. Og som oftest blir vi fort enige. Også vi artister har et ansvar når bygder som Kunes gjør en utrolig dugnadsinnsats for å skape liv og røre. Vi kan ikke ødelegge slike initiativ ved å kreve høye honorar, sier Arnesen.
Partneren Tove Pedersen deler sin tid mellom Hammerfest og Dønnesfjord på Sørøya. Hun vet alt om hvor viktig det er for små bygder å få festivaler.
– Det betyr masse for bygdefolket. Jeg synes Kunes fortjener at vi spiller for et rimelig honorar. Vi har ofte slike jobber, for eksempel i bryllup, sier Pedersen.
Medlem i bygdelaget
Kai Somby fra Karasjok er kjent som frontfigur i hardrockgruppa Intrigue, som gjorde suksess langt utover Finnmarks grenser. Men det forhindrer ikke spilling for dugnadspris på Kunes.
– Jeg har et spesielt forhold til Kunes og er med i bygdelaget. Her tilbrakte jeg mye av ungdomstida. Familien hadde rein i området. Det var derfor veldig enkelt å svare ja på henvendelsen om å spille. Og det var opplagt at det måtte skje til en lavt honorar, sier Somby.
Han fikk med seg de tidligere Intrigue-medlemmene Bengt Roger Kåven og Knut Bakkevoll samt Trond Even Kåven Kaaby som har bestefar på Kunes. De spilte ikke hardrock, men et for anledningen tilpasset repertoar med mye fengende joik. Det ble en knallsuksess i det fullsatte festivalteltet.
Fortjener å lykkes
Også Mikkel Gaup har bånd til Kunes gjennom blant annet slekt.
– Ildsjelene bak gjør en kjempejobb. Da er det ikke noe offer for meg å stille opp, selv om honoraret ikke er stort. Det gjorde jeg i fjor og det gjør jeg i år. Det er viktig at de også fronter det samiske, og dessuten har stort fokus på barn, noe som ligger i min gate. Enkelt sagt synes jeg de fortjener å lykkes, sier Gaup.
Han tok pause fra en filminnspilling sørpå for å bidra under Kunesdagan.
Ikke avhengig av penger
De velkjente revyartistene Odd Einar Utsi fra Austertana og Odd Rune Hansen fra Alta stiller ofte opp sammen på scener for å skape liv og latter. Begge har de gode jobber. Humoren er mest hobby, men også litt attåtnæring. Nå tok de sine bedre halvdeler med til Kunes for å kose samtidig som de bidro med Lygaraften.
– Vi er jo ikke forferdelig avhengig av store honorar. Den beste lønn er ofte at publikum har det trivelig. Og vi liker at små bygder tar slike initiativ. Dessuten er Kunes litt spesiell for meg. I yngre dager sprang jeg etter jenter herfra, sier Utsi med glimt i øyet.
– Det er viktig å støtte dugnadsånden i distriktene. Det sies at alt skal til Alta, men verken Alta eller andre byer er stort uten distriktene. Derfor er det ofte jeg nøyer meg med å få utgiftene dekket. Honoraret må samsvare med inntektsmulighetene til arrangørene, sier Hansen.
Takknemlig arrangør
Den ubestridte initiativtaker og sjef for Kunesdagan, Alf Edvard Masternes, er full av takk og lovord om holdningen til de kjente navnene som bidrar til å gjøre Kunesdagan til en suksess.
– De har et ekte engasjement for små bygder og andre som tar gode initiativ. Når andre jobber dugnad på spreng, føler de det riktig å støtte. Og de skjønner at vi ikke har råd til store honorar, sier Masternes.
Han berømmer også de mange som stiller opp på dugnad for Kunesdagan. Det er både bygdefolk, utflyttere, folk med helårsplass på campingplassen og tilfeldige som kommer innom.