Gå til sidens hovedinnhold

Gir ut bok med varmt hjerte for Finnmark

Gørild Mauseth bokbadet Gulla Nyheim Gramstad:

Artikkelen er over 5 år gammel

Stemninga sto i taket under boklansering for «Med hjertet i Finnmark» i Kjøllefjord.

Det var Nordkyn Bok og Papir som var arrangør for bokbadet på Galleri Christensen i Kjøllefjord sist mandag.

Ikke første gang

Kjøllefjording og skuespiller Gørild Mauseth intervjuet Gulla Nyheim Gramstad, ved lanseringen av hennes bok «Med hjertet i Finnmark».

Gøril Søndrol, daglig leder av Nordkyn Bok og Papir, er kjent som arrangør av interessante bokbad, og hadde tydeligvis gjort et godt forarbeid. Hun ønsket velkommen og introduserte kveldens hovedpersoner i bokbadet. Galleri Christensen var fylt med 30-40 forventningsfulle kjøllefjordinger, også tilreisende var møtt fram.

Lebesby kommune var representert med kultursjef Silje Elise Grevsnes og næringskonsulent Toril Svendsen.

Varierte historier

Gulla Nyheim Gramstad er født i Kjøllefjord, utdannet psykiatrisk sykepleier, har arbeidet i Norge, Danmark og Sør-Sudan. Nå bor hun i Oslo og arbeider som skribent, og skriver blant annet for «På Norsktoppen utgitt av Lebesby kommune», og «Menighetsbladet» for kirkene i Lebesby.

Hun har i senere år foretatt en rekke intervjuer med finnmarkinger og mennesker med tilknytning til Lebesby kommune, bosatt ulike steder i Norge. De beskriver eget og forfedres gode liv, men også om drap, ulykker og sult. Her er fortellinger om eventyrlige fiskefangster, ellevill humor, store idrettsprestasjoner, krigens gru og om brutale lærere som mishandlet barn.

1000 navn

Boken er på 304 sider, og er rikt illustrert med ca. 300 fotografier, fra ulike steder og mennesker i Lebesby kommune, fra intervjuobjektenes egne album.

Boken har eget navneregister, som omfatter navn med sideangivelse på ca. 1000 personer.

Gørild Mauseth ledet samtalen med forfatteren på en profesjonell måte. De to kvinnene var forberedt og fant øyeblikkelig tonen. Samtalen lød lett og uanstrengt, først med presentasjon av forfatteren, deretter smakebiter fra boken.

Begge vekslet seg i mellom, med fortellinger og opplesning. Rørende og dramatiske historier ble trukket fram, som fikk fukten fram i øynene både på de to og i forsamlingen, mens muntre historier skapte rungende lattersalver. En lydhør forsamling fulgte oppmerksomt med i samtalen som varte i omtrent 1,5 time. Det ble deretter anledning til å stille spørsmål.

Kjente seg igjen

Det var tydelig at mange kjente igjen personer og hendelser som ble presentert. Noen av de fremmøtte fortalte at de selv hadde vært barn, og en del av dramatikken befolkningen opplevde under tvangsevakueringen og brenningen av Finnmark i 1944.

Julegavehandel i boks

Ved avslutningen ble det pause med kaffe og småkaker, mens folk flokket seg rundt bordet hvor forfatteren signerte bøker, og mange kjøpte flere eksemplarer. En person alene kjøpte 10 bøker, og var svært fornøyd med at julegavene var på plass.

Etter lanseringen ga flere uttrykk for at det var et flott arrangement, en vellykket kveld, og at bokbadet gjerne kunne vart lengre.

Kommentarer til denne saken