Krogh fant VM-formen med minus 26 og kretsrenn

VANT: Finn Hågen Krogh gikk til topps på NM-sprinten. Her fra Kaiskuru i 2018.

VANT: Finn Hågen Krogh gikk til topps på NM-sprinten. Her fra Kaiskuru i 2018. Foto:

Av

Et utmattende Tour de Ski, seks dager på sofaen og trening i iskalde kuldegrader, og vipps fant Finn Hågen Krogh tilbake til noe av sitt gamle jeg.

DEL

Lørdag var finnmarkingen tilbake på toppen da han stakk av med seieren i NM-sprinten i Meråker.

Brått var han med igjen i kampen om å gå VM-sprinten for Norge i Seefeld om tre uker. Han meldte seg også på som et åpenbart andrevalg som Norges ankermann på stafetten.

Krogh er en mann det ikke er enkelt å forholde seg til. Denne sesongen har ikke vært noe unntak. I snart ett år har han slitt med å finne sitt egentlig jeg.

Selv sa han at dette var noe helt annet å kjenne på enn det han har gjort i det siste året.

– Dette er veldig deilig etter at det har buttet imot over tid. Det er kjedelig, og det går ut over selvtilliten. Man tenker ekstra mye og mer enn man trenger når ting går imot gang etter gang. Det blir som en ond sirkel, sa Krogh etter gulløpet i Meråker.

Stigende

Krogh gikk seg helt tom i løpet av fjorårssesongen. Sakte, men sikkert har han bygget seg opp igjen.

Midt i Tour de Ski endret han planer.

– Jeg skulle egentlig bare gå fire etapper, reise hjem og gå flere verdenscuphelger etter det. Men jeg fikk det over meg underveis at det svarte godt under rennene, og det var rett måte å gjøre det på, fullføre touren og kjøre seg i senk. Og så var det viktig å tørre å hvile etter at jeg kom hjem. Jeg hvilte i seks dager. Innimellom må man bare ta vekk de planene man har og nesten bare stole på instinktet, sa Krogh til NTB.

Etter at hviledagene var over kjente han umiddelbart at kroppen var bedre enn den har vært på lenge. I stedet for verdenscuprenn ble det opptredener i lokale kretsrenn.

Kuldegradene hjemme i nord brydde han seg ikke om.

– Det var minus 26 på den kaldeste økta. Da gikk jeg en rolig tur, og det går greit. Jeg har egentlig aldri hatt noen problemer når det er kaldt. Jeg trente rolig ute i kulda, og det har passet meg godt. Det har føltes veldig bra den siste uka, og jeg har kjent meg lettere til sinns. Det er det som gjør at jeg kunne stå fram med selvtillit underveis i dag. Det er en trygghet som ligger der i bunn, og det er godt å gå på ski.

VM-klar?

– Hva betyr dette løpet med tanke på VM?

– Jeg leverte en bra søknad. Jeg har følt at jeg har ligget og vaket i hele år, og etter det jeg leverte i dag så føler jeg at jeg har fortjent en plass. Men det er mange gode i Norge, og du føler deg aldri trygg.

Krogh forteller om hvorfor han mener at han bør inn på Norges sprintlag.

– Vi har mange kandidater men det er ikke mange som har pekt seg ut. Johannes (Høsflot Klæbo) er soleklar, og Emil (Iversen) og Sindre (Bjørnestad Skar) har vært ganske klare. Den fjerdeplassen har langt ifra vært sikker. Jeg føler at jeg har posisjonert meg godt inn mot VM.

– Hva må du gjøre i Lahti?

– Det er finaleplass og pall som gjelder uansett, og da vet du hva du har å gjøre.

(©NTB)

Artikkeltags