Utdannelsen kan sette en stopper for karrieren på toppnivå

Petter Eliassen er klar for en ny vinter med langløp.

Petter Eliassen er klar for en ny vinter med langløp. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Petter Eliassen (31) var i egen klasse i langløpssirkuset i langrenn forrige sesong. Etter den kommende sesongen kan karrieren på toppnivå være over.

DEL

Søndag innledes vinterens Ski Classics med prolog i sveitsiske Pontresina. Der starter jakten på den gule sammenlagttrøya Petter Eliassen bar det meste av forrige sesong. Trønderen kan fort bli mannen å slå også denne vinteren.

Om ett år kan imidlertid Team LeasePlan-løperens navn mangle på startlistene. Eliassen må nemlig ta et vanskelig valg etter at den kommende sesongen er avsluttet.

31-åringen mangler et år med turnusarbeid for å fullføre fysioterapi-utdannelsen, og praksisåret lar seg trolig ikke utsette lenger.

– Jeg mangler ett år med arbeidsturnus og har fått bekreftet plass neste høst. Det er kanskje siste frist for å få utdanningen godkjent for min del, i og med at jeg nå har fått det utsatt i tre år. Så jeg har blitt anbefalt å ta det nå, sier han til NTB.

I tenkeboksen

Forrige sesong var trønderen, som nå er bosatt i Alta, langløpssirkusets suverene løper. Tre seirer ble fasiten. I tillegg var han på pallen i sju av ti renn. Det ga soleklar seier sammenlagt. Tord Asle Gjerdalen fulgte nærmest, men var mer enn 200 poeng bak.

Eliassen innrømmer gjerne at dilemmaet som må tas stilling til etter sesongslutt ikke er det enkleste.

– Det kan nok bli at jeg må gå noen runder med meg selv. Skigåing har vært en stor del av livet mitt, men det kommer et liv etter skikarrieren også, sier han.

– Hva sier magefølelsen akkurat nå?

– Akkurat nå føles det som om jeg går for å gjennomføre turnusen. Om jeg da tar en pause, prøver å satse litt ved siden av eller gir meg helt med langrenn, må jeg nok se litt an, sier 31-åringen.

Alsgaard: – Ingen krise

– Lar det seg gjøre å kombinere turnusarbeid med satsing på langløp?

– Ikke på helt øverste nivå. Det er nødt til å bli litt nedtrapping, svarer Eliassen.

Team LeasePlan-sjef Thomas Alsgaard innser at han kan miste lagets største profil etter årets sesong.

– Det er noe skit, det. Men det handler jo også om hva han vil. Det er noe han må gå i seg selv og finne ut av. Hvis han virkelig vil fortsette med langløp, tror jeg alt løser seg på et vis. Er han derimot litt i tvil, er kanskje tiden moden, sier han til NTB – og tilføyer:

– Det får uansett ikke jeg gjort noe med. Jeg vil ha motiverte mennesker, og løpere kommer og går. Det er ikke noen krise om han mot formodning vil trappe ned.

Trent litt mindre

Med forrige sesongs kanonresultater friskt i minnet, vet Eliassen at han er mannen de fleste vil slå denne sesongen. Selv har han lagt ned en solid treningsjobb i sommer for å stå best mulig rustet i kampen for å holde konkurrentene bak seg igjen.

Helt sikker på egen form er han likevel ikke foran søndagens prolog i sveitsiske Ponteresina.

– Det er alltid litt usikkert før starten. Vi har gått noen rulleskirenn i høst, men det begynner å bli litt lenge siden, smiler Eliassen.

Helt problemfri sesongoppkjøring har han heller ikke hatt.

– Det har ikke gått helt på skinner, det gjør det sjelden for min del, men jeg har prøvd så godt jeg kan. Jeg har hatt noen runder med sykdom, og har nok trent litt mindre enn i fjor. Dermed har jeg kanskje ikke den mengden i kroppen jeg skulle ønske, men følelsesmessig kjennes det likevel ganske likt ut på trening som i fjor på denne tiden, sier langløpskongen.

Søndag kommer de første svarene på hvordan den kommende sesongen vil fortone seg.

Artikkeltags