«Vet dere hva som er den mest populære konfirmasjonsgaven i Gamvik», spurte Stein-Arild Olaussen et forventningsfullt publikum. Svar: «Meldekort fra Nav.»

Stein-Arild Olaussen, til daglig næringsleder i Gamvik kommune, og NRK-journalist Martin Mortensen (bor i Harstad) har mye revy på samvittigheten. Nå er det imidlertid lenge siden de utgjorde «Guttan fra havet.» Men hvis anledningen byr seg, stiller de opp.

Homofil fembarnsfar

Og under Langfjordnes-Dagan var de mer enn velkommen. Både som revymakere og del av dansebandet «Han Thomas & dem.» Stakkars Martin fikk unngjelde på grunn av sine barneår i bygda Gamvik.

Hans forsøk på å hevde at han lærte hardt arbeid nesten før han kunne gå, ble ikke bare brutalt avfeid av kollega Stein-Arild. Sistnevnte klarte også å overbevise Martin om at han er homofil, til tross for at han er fembarnsfar.

Og mobbingen av Martin stoppet ikke der. Thomas Blickfeldt, frontfigur i «Han Thomas & dem» kom med følgende: «I arbeidsuka på ungdomsskolen navet Martin.»

En herlig kropp

Stein-Arild Olaussen er kjent for sin mange skikkelser, men den mest kjente er utvilsomt Arnt-Hjalmar. En overvektig latsabb med usvikelig tro på egen kropp og sjarm. Arnt-Hjalmar forsøkte blant annet å forføre Emma Gunnarsson, svenske bosatt i Berlevåg. Hun var på Langfjordnes for første gang. Ikke bare på lørdagsfesten, men alle dagene under Langfjordnes-Dagan.

– Har du lyst til å kjenne på et ekte mannfolk, spurte Arnt-Hjalmar. En latterfull Emma var med på spøken. Hun hadde det like artig som alle andre.

– Det var ikke noe problem å bli utsatt for Arnt-Hjalmars sjarm, sier Emma.

Mest Berlevåg

Langfjordnes-Dagan 2017, de 10. i rekke arrangert av Langfjordnes bygdelag, ble avsluttet lørdag med den tradisjonelle dansefesten på kaia. Der var det rigget et festivaltelt som raskt fyltes opp. Leder i bygdelaget, Tore Wæraas, solgte 75 billetter. Da var det fullt.

Som vanlig strømmet det til med båter da festen nærmet seg. Desidert flest kom det fra Berlevåg, etter sigende over 30. Mange av dem kom med fiskebåten «Anne G.» Den ser ut som en tråler, men er ikke mer enn 50 fot.

Den gode stemningen «Guttan fra havet» skapte, varte ut i de små timer.

Imponert svenske

Festivalsjef Bente Aust, fyldig portrettert av TV-programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu..», var godt fornøyd med årets arrangement.

– Jeg synes vi kom greit i mål. Stort sett alt gikk som planlagt. Og hele veien har det virket som at folk har hatt det trivelig, sier hun.

Det kan i hvert fall Emma Gunnarsson skrive under på etter sitt første besøk på Langfjordnes:

– Det har vært flotte dager. Og gjestfriheten til Bente og Tore er like imponerende som innsatsen de har lagt ned med alt restaureringsarbeidet. Hit kommer jeg veldig gjerne tilbake.

Søndag var det loddtrekning. Massevis av gevinster skulle skifte eier. Hovedpremiene på 2000 kroner ble vunnet av Grete Johnsen fra Golnes, som nylig har flyttet til Ski utenfor Oslo. Men bare for et halvt år.

Etter trekningen ble teltet rigget ned under ledelse av bygdelagslederen. De mange som ventet på hurtigbåten, hjalp til. Så kom båten, og det var tid til å ta farvel.

– I kveld skal jeg legge meg tidlig, sa en litt sliten Bente Aust etter å ha gitt alle en klem. Men neste år er hun, bygdelagslederen og andre medhjelpere klare til innsats igjen.