Solberg orienterte Stortinget om normaliseringen av forholdet med Kina mandag formiddag.

– Det har vært et møysommelig, tillitsskapende arbeid som nå er brakt i havn, og som skaper et nytt utgangspunkt for relasjonene mellom Norge og Kina. Det er av stor betydning for norske og nasjonale interesser at vi får på plass igjen denne typen relasjoner, sier statsministeren.

Viktig prioritering

– Dette har vært en meget viktig prioritet for min regjering, understreker hun og sier man nå kan se framover på alle mulighetene som åpner seg.

– Som verdens nest største økonomi og som et medlem i FNs sikkerhetsråd er det viktig for oss å ha et samarbeid om mange av de viktige internasjonale spørsmålene som vi er opptatt av. Fra klimaarbeid og til mange av de andre spørsmålene på den internasjonale dagsordenen, sier Solberg.

– Men dette åpner også mange muligheter for norsk næringsliv, som har opplevd at det å ikke ha dragkraft fra politisk samarbeid, har vært en barriere, sier hun.

Solberg sier det nå enighet om at umiddelbart å gjenoppta arbeidet med en bilateral frihandelsavtale.

Møysommelig

Statsministeren passer samtidig på å takke alle som har bidratt til arbeidet med å få normalisert forholdet til Kina etter at landet brøt kontakten etter utdelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010.

– Norge har siden 2010 ikke hatt politisk kontakt med Kina. Dette har vært krevende, sier Solberg og understreker at Norge og Kina har en lang felles historie.

– Norge var et av de første landene som anerkjente Folkerepublikken Kina og vi bygget gjennom over 50 år opp et bredt og nært samarbeid på nærmest alle områder, sier hun.

Støre: – Det har vært nødvendig å ta tiden i bruk

Ap-leder Jonas Gahr Støre anerkjenner regjeringens arbeid med sikte på å gjenopprette fulle, normale forbindelser med Kina.

– Det har vært et langdrygt arbeid. Jeg tror det som nå har blitt avklart mellom Norge og Kina, har vist at det har vært nødvendig å ta den nødvendige tiden i bruk for å få til en tekst og en forståelse som tar godt vare på begge parters hensyn, sier Støre.

– Jeg deler statsministerens vurdering av de muligheter som nå åpner seg for Norge, for norsk næringsliv, men også for bredere samfunnsinteresser. Det er ikke naturlig for Norge å ikke ha fulle diplomatiske forbindelser med Kina i den verdenen vi lever i i dag, fortsetter Ap-lederen.

Roser

NHO gir regjeringen ros for normaliseringen av forholdet til Kina.

– Dette er gode nyheter for norsk næringsliv. Regjeringen har klart å balansere godt. Våre bedrifter er klare, heter det i en twittermelding fra NHO.

(©NTB)