Gå til sidens hovedinnhold

Politiet har gått ut med eksakt tid for når bomben skal sprenges

Artikkelen er over 2 år gammel

Bomben på 250 kilo som ble funnet i Lakselv vil bli sprengt mellom kl. 20.20 og 20.40 fredag kveld.

Evakuering vil bli iverksatt i god tid samt at vegen vil være stengt i aktuelle tidspunkt.

Politiet var fredag ettermiddag i gang med å sperre E6 mellom Børselv og Lakselv, i krysset ned mot Hamnbukt og Midnattsrocken.

iFinnmarks journalist var på stedet, og får opplyst av politiet at sperringen skjer fordi bomba skal flyttes. Politiets operasjonsleder i Finnmark politidistrikt opplyser at det er gravd et stort hull ved bombefunnstedet, og nå skal bomben plasseres i hullet.

– Bomben skal flyttes en 10–20 meter til et sted der det er Forsvaret har funnet ut at det er bedre forhold for detonering, sier operasjonsleder Svein Erik Jacobsen fredag ettermiddag.

Forsvaret skulle etter planen sprenge bomben fra andre verdenskrig torsdag, men det ble utsatt til fredag. Fredag morgen lå den eksplosive gjenstanden fortsatt i fjæra på Brennelvneset i Lakselv. Forsvarets talsperson Brynjar Stordal opplyser at det er jobbes med å grave en stor grop ved bomba.

– Bomba skal ned i gropen for å minske trykkvirkning fra eksplosjonen når de setter i gang, sier han.

Bomben ligger i flomålet, og det er tenkt at også flosjøen vil bidra til at grus og småsteiner ikke skal fyke i alle retninger.

Politiets operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Svein Erik Jakobsen, sier at det ble brukt gravemaskin på stedet torsdag.

– Spesialisten fra Forsvaret brukte gravemaskin der for å få bomba ned i bakken. Vi i politiet vil varsle personer som oppholder seg 500 meter fra stedet og evakuere dem før eksplosjonen, sier Jakobsen.

Bombegjenstanden har ligget på Brennelvneset i mange år, og det ble vurdert som for risikabel å skulle frakte den et annet sted for detonering.

Smellet fra bommen vil la seg høre i Lakselv. Trykkbølgen fra bomben vil også merkes for livet som yrer i havet.

– Folk vil reagere på at det vil komme til å flyte opp en hel del døde fisk som ikke vil tåle trykkbølgene i havet, sier Jakobsen.

 

Kommentarer til denne saken