Gå til sidens hovedinnhold

«La Nussir få jobbe i fred!»

Artikkelen er over 1 år gammel

Natur og Ungdom fortsetter å være på bærtur når det gjelder fakta om kobberutvinningen i Repparfjorden.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 2. januar skrev NRK Finnmark at Natur og Ungdom, enda ikke har gitt opp slaget om å stoppe kobberutvinningen i Repparfjorden. De vil nå prøve tiltak som å skremme vekk investorer fra stedet. Natur og Ungdom ønsker altså å stoppe næringsutvikling i Finnmark gjennom håpløse markeringer, blottet for fakta. Faktafeil som de har blitt tatt i før, blant annet gjennom professor emeritus i geologi ved Universitetet i Oslo, Knut Bjørlykke. En kan lure på om organisasjonen verken ønsker seg arbeidsplasser eller å ta inn over seg den grundige vurderingen regjeringen har tatt, for å tillate kobberutvinning i Kvalsund.

Kobberutvinningen i Repparfjorden vil gi mange positive ringvirkninger for lokalsamfunnet. Kvalsund er for første gang i historien under 1000 innbyggere, og tallene er forventet til å synke mer. En uhyre skremmende utvikling. Pluss er det et sårt behov for etterlengtede arbeidsplasser i kommunen. Nussir er garantien for å snu denne alvorlige utviklingen ved oppstart. Som igjen betyr økte skatteinntekter til kommunen. Hele verden vil også få muligheten til å nyte godt av driften. Grunnet en enorm etterspørsel etter kobber på global basis. Spesielt nå som verden går mot en grønnere og mer teknologisk retning. Dette er Kobber som gjør det mulig at markedet kan produsere mobiler, datamaskiner og andre elektriske apparater.

Driftstillatelsen til Nussirer den største som er gitt i Norge på minst et par tiår, og noe Fremskrittspartiet har kjempet for i årevis. Norge med Nussir i førersetet blir en pioneer innen gruveindustrien med teknologi som har fokus på bla. Elektrisk gruvedrift, HMS og tilnærmet null utslipp. Selskapet viser også til verden at denne type gruvedrift er lønnsomt og fullt mulig.

Natur og Ungdom burde stille seg spørsmålet, om det er bedre om kobber utvinningen skjer i D.R. Kongo, eller i Repparfjorden? VG kunne i desember skrive om pårørende i D.R. Kongo, som gikk til sak mot flere multinasjonale selskaper, grunnet at flere familiemedlemmer hadde blitt alvorlige syke eller dødd i gruver, av de livstruende arbeidsforholdene og mangel på nødvendige og grunnleggende sikkerhetstiltak. Natur og Ungdom svever på en kunstig sky, når de ikke vil innse realiteten, om at verden har fått en gullbillett gjennom Repparfjorden, hvor kobber produksjonen kan skje over norske lover for sikkerhet, trygge arbeidsforhold og rolige omgivelser.

Dessverre føyer Natur og Ungdom seg i en lang rekke med flere organisasjoner som baserer sine meninger på følelser fremfor fakta. Dette gjør ikke Troms og Finnmark FpU som er store forkjempere for kobberutvinning i Repparfjorden. Vi vil ha de beste forutsetningen for at Finnmark skal være et område hvor folk kan få bo og arbeide i, uten at forskjellige NGO-er løper løpsk om å skrike høyest i media om en sak, som burde vært realisert for lenge siden. Det er derfor på høy tid å se denne muligheten med fakta og starte produksjonen av kobberutvinning i Repparfjorden.

For FpU og Fremskrittspartiet er næringsutvikling i nord viktig, fordi det skaper arbeidsplasser, verdiskapninger og ringvirkninger, ikke bare i lokalsamfunnet Kvalsund men i hele regionen.

Kommentarer til denne saken