Gå til sidens hovedinnhold

«Kvoten bør forbeholdes fiskere som er reelt plaget med kongekrabben»

Artikkelen er over 1 år gammel

Nesseby Arbeiderparti er svært skuffet over forslag fra Frp om at fartøy fra Vest Finnmark får delta i det regulerte kongekrabbefisket på like vilkår som fartøy i Øst Finnmark.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ett viktig vilkår for adgang til det regulerte kongekrabbefisket har vært at de som har plaget med kongekrabbe i annet fiske skal kunne delta i kongekrabbefisket som en kompensasjon. Dette vilkåret faller helt bort i Frp’s forslag om å gi fartøy i Vest Finnmark adgang til det kvoteregulerte kongekrabbe fisket.

Det stilles også spørsmålstegn ved at det kvoteregulerte området ikke endres til å gjelde også Vest-Finnmark, og at fartøy fra Vest nå skal fiske sin kongekrabbekvote i dagens regulerte område. Det sammenfaller ikke med påstanden om at fiskere i Vest-Finnmark er plaga med kongekrabben i annet fiske, når det legges opp til at kvota skal fiskes i det nåværende kvoteregulerte området.

I tillegg ber Frp regjeringen utarbeide om en opptrappingsmodell for fiskere som skal ha adgang i kongekrabbefisket. Nesseby Ap frykter det i realiteten kan bety rasering av dagens struktur i fiskeriene her øst, der det kun vil være plass og muligheter for de store. Det kan vi ikke finne oss i!

Nesseby Ap mener man ikke bør tildele krabbekvoter til fartøy i Vest-Finnmark med økonomi som begrunnelse. En slik tildeling bør gjøres med tungtveiende faglige anbefalinger, noe denne tildelingen Frp og regjeringspartiene i dag ikke gjør.

Kongekrabbekvote bør forbeholdes fiskere som er reelt plaget med kongekrabbe. Vi støtter heller ikke en opptrappingsmodell for adgang til kongekrabbefisket.

Kommentarer til denne saken