Snøsmelting gjør fisket ekstra utfordrende: – Det er en skikkelig jojo-elv

FÅR SVØMME I FRED: Den høye vannstanden gjør det vanskelig for laksefiskerne å få laksen på kroken i Repparfjordelva. Her er et bilde av en laks på vei opp i elva i 2013. Foto: Kim Gaare

FÅR SVØMME I FRED: Den høye vannstanden gjør det vanskelig for laksefiskerne å få laksen på kroken i Repparfjordelva. Her er et bilde av en laks på vei opp i elva i 2013. Foto: Kim Gaare

Artikkelen er over 3 år gammel

Yngve Nilsen i Vest-Finnmark Jeger- og fiskerforening har aldri opplevd at Repparfjordelva har vært så stor langt inn i fiskesesongen.

DEL

Det er mye vann i Repparfjordelva, og det gjør fisket ekstra utfordrende i år. Yngve Nilsen har aldri opplevd lignende forhold så langt inn i laksesesongen, og derfor har han og styret i Vest-Finnmark Jeger- og fiskerforening bestemt at fisketiden for sluk, synkesnøre, makk og søkke utvides til 31. juli.

– Det er mye vann i elva i forhold til tiden på året, noe som gjør at det er færre fiskeplasser i elva, sier Nilsen, som legger til at de aldri før har forlenget fisket med sluk og makk.

– Det er første gangen vi gjør det, men det blir ikke utvidet noe utover den 31. juli.

Fredningen på Skaidisida av elva fra nybrua til sjøen trer ikke i kraft før vannstanden tilsier det, opplyser Vest-Finnmark Jeger- og fiskerforening også på sin Facebook-side.

– Det vil bli satt opp skilt nede på stokken dersom fredninga i det hele tatt blir innført i år, skriver foreningen som forvalter Repparfjord- og Skaidivassdraget på Facebook.

Saken fortsetter etter bildet.

Jojo-elv

Selv om forholdene i Repparfjordelva er svært krevende, så har kortsalget vært godt. De gode sesongene foregående år har medført til et godt forhåndssalg, men kortkjøperne må vente noen dager til før elva synker til et godt fiskenivå.

– Jeg har aldri opplevd så mye snø på fjellet så seint på året. Det har vært varmt på dagtid og kaldt på kvelden. Dermed kan elva stige en halv meter på dagen, mens den flater ut på kvelden. Så det er en skikkelig jojo-elv for tiden, forteller Nilsen.

Ett tonn

På grunn av den høye vannstanden er det færre gode fiskeplasser i Repparfjord-elva. Derfor er det tatt færre kilo med laks så langt i sesongen enn tidligere. I dag ligger man i underkant av ett tonn med fangst, men det betyr ikke at det er lite laks.

– Telleren nede ved brua viser at det går en del laks opp. Den er bare vanskelig å ta akkurat nå. Så det er laksens år i år, sier Yngve Nilsen, som legger til at han tror det kan bli veldig moro å være laksefisker når vannstanden går ned.

– Da eksploderer det nok i elva.

Artikkeltags