Gå til sidens hovedinnhold

Kvalsund-saken havner hos Spesialenheten etter iFinnmark-avsløring

Artikkelen er over 4 år gammel

At barneovergriperen i Kvalsund ikke ble kalt inn til soning, havner på spesialenhetens bord.

Etter at iFinnmark gjorde politiet kjent med at den overgrepsdømte mannen, som har begått grove og langvarige overgrep mot fem barn i en årrekke, fortsatt gikk løs selv til tross for gjentakelsesfare, ble mannen tidligere denne uka endelig plassert bak lås og slå.

LES OGSÅ: I flere år ble barna hennes utsatt for seksuelle overgrep av en venn av familien: – Ja, jeg ville drepe (krever innlogging)

Nå melder TV 2 at saken oversendes til Spesialenheten i politiet.

– Siden det stilles kritiske spørsmål til håndteringen vi har hatt, er det riktig å sende den til Spesialenheten, sier påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt til TV 2.

Politiet foretok seg ingenting i saken før iFinnmark gjorde dem oppmerksomme på saken. De forklarte at saken var havnet på et ubemannet kontor, og at glippen skyldtes sykmeldinger.

I en pressemelding sier politimester Ellen Katrine Hætta ved Finnmark Politidistrikt:

- Ut fra situasjonen og de spørsmålene som er reist rundt politiets håndtering etter at forvaringsdommen mot mannen ble rettskraftig, har jeg funnet at det riktig å sende saken over til Spesialenheten for politisaker, på eget initiativ, sier Hætta i pressemeldingen.

Finnmark politidistrikt erkjenner at det skjedde rutinesvikt som gjorde at man ikke fanget opp saken da Høyesterett kom med sin endelige kjennelse, hvilket gjorde at mannen ikke ble innkalt til soning umiddelbart når dommen ble rettskraftig. 

- Vi beklager den merbelastningen det ga ofrene og pårørende i saken, skriver politidistriktet videre i pressemeldingen.

Nå har politiet gjennomgått rutinene for å forhindre at lignende skal skje igjen.

Påtaleleder Morten Daae sier til iFinnmark at at de nå styrker virksomheten sin ved å ansette noen midlertidig.

– Vi er samtidig i gang med en omorganisering. Og dette vil jo også være tema der. Der vil vi også gjøre grep som gjør at vi ikke havner i en slik situasjon, sier Daae.

Påtalelederen meddeler at han er glad for at politiet nå har fått mannen inn til soning.

– Det er godt at pressen følger litt med og passer på oss. Hadde det ikke vært for dere, så hadde han kanskje ikke vært inne til soning nå, sier Daae.

LES OGSÅ: Forvaringsdømt barneovergriper fortsatt på frifot: Naboer tror noen vil ta saken i egne hender

LES OGSÅ: Derfor går barneovergriperen ennå fritt rundt i Kvalsund

 

Kommentarer til denne saken