Gå til sidens hovedinnhold

Ole ble som barn truet med våpen til fortsatt å bli seksuelt misbrukt

Artikkelen er over 4 år gammel

– Skal ikke gå an at overgriper fikk gå fritt i Kvalsund, sier han.

Den nå voksne Ole reagerer på at overgriper fikk gå fritt tross at mannen var dømt til forvaring for grove overgrep mot fem andre barn i den lille bygda Kvalsund.

Selv om voldtekt mot barn har en strafferamme på inntil 21 års fengsel så slipper det fleste overgripere varetekt. En undersøkelse presentert av TV2 nyhetene mandag viser at 8 av 10 overgrepsdømte blir ikke satt rett i fengsel slik drapsdømte blir. De får gå fritt til soninga starter, melder kanalen.

En av dem som reagerer på dette er Ole fra Nord-Norge. Han ble gjennom en venn, som ba Ole om å se på et nyhetsinnslag om seksuelle overgrep mot barn i Kvalsund, blitt kjent med at det dreide seg om den samme overgriperen han selv ble utsatt for som barn.

Ble truet med våpen

Til TV2 nyhetene, som i et over 4 minutter langt nyhetsinnslag tirsdag kveld, opplyser Ole at overgriperen brukte samme framgangsmåte mot han som mannen brukte mot barna i Kvalsund. Og det å få vite at mannen fikk gå fritt, er et nytt overgrep mot ofrene, ifølge han.

Han forteller videre at overgrepene mot ham foregikk over lang tid, og at han en gang brøt seg løs fra grepet til overgriperen under en telttur da han var guttunge.

– Han tvang meg til å ha analsex med han. Det var så vondt at jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg.

Livredd løp han ut av teltet.

– Alt jeg tenkte var at jeg vil bort fra dette. Så hører jeg et skudd i lufta. Da stivnet jeg helt.

– Han ropte at hvis jeg ikke kom tilbake ble han å skyte meg. Jeg følte at jeg ikke hadde et annet valg enn å gå tilbake dit.

Da fortsatte overgrepet.

(iFinnmark har fått tillatelse til å vise fram TV2s videonterju med Ole. Klikk på bildet nedenfor for å se videoen. Saken fortsetter under.)

Ble aldri vurdert varetektsfengslet

53-åringen er to ganger dømt for grove og langvarige overgrep mot barn i en årrekke, under særdeles skjerpende omstendigheter. Det yngste barnet var seks år da mannen startet se seksuelle overgrepene.

iFinnmark har tidligere omtalt at mannen ble anmeldt for overgrep mot barn sist gang allerede i 2011. Statsadvokaten i Troms og Finnmark vurderte aldri å varetektsfengsle overgriperen, ifølge TV2. Tiden etter har vist at mannen ble dømt til forvaring, lovens strengeste reaksjon – nettopp fordi at gjentakelsesfaren var til stede.

LES OGSÅ: I flere år ble barna hennes utsatt for seksuelle overgrep av en venn av familien: – Ja, jeg ville drepe (krever innlogging)

Dømt for overgrep to ganger

Da mannen ikke ble kalt inn til soning på grunn av en glipp fra politiet, som iFinnmark avdekket tidligere i år, oppsto det ubehagelige situasjoner hvor overgrepsofre møtte mannen på eksempelvis butikken i Kvalsund.

Politiet har belaget glippen på det sterkeste, og saken havner på bordet til spesialenhetens bord.

– Ut fra situasjonen og de spørsmålene som er reist rundt politiets håndtering etter at forvaringsdommen mot mannen ble rettskraftig, har jeg funnet at det riktig å sende saken over til Spesialenheten for politisaker, på eget initiativ, sa politimester Ellen Katrine Hætta ved Finnmark Politidistrikt 23. september.

LES OGSÅ: Bygda jubler over at overgriper er bak lås og slå: – Det føles veldig bra, sier småbarnsfar

Kommentarer til denne saken