Gå til sidens hovedinnhold

Kutter bolig­rente til nytt historisk nivå

Så har det skjedd: For første gang i Norge tilbyr en bank boliglån til under 1,50-prosent rente.

Det er KLP Banken som bryter den magiske grensen og som nå etterkommer «kravet» fra økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

Tilbudet gjelder riktig nok ikke alle, men den beste utlånsrenten i banken blir Grønt Boliglån for unge medlemmer. De tilbys rekordlave 1,40 prosent. I likhet med mange andre banker setter KLP banken ned med inntil 0,40 prosentpoeng. Banken opplever ifølge en pressemelding stor pågang av nye lånesøknader.

- Vi er opptatt av å hjelpe våre medlemmer på best mulig måte i en krevende tid. Etter at Norges Bank satte ned styringsrenten til 0 prosent, har vi besluttet at vi setter ned rentene ytterligere for at dette skal komme våre medlemmer til gode.

Det skriver Nettavisen.

Usikkerhet

– Dette gjør vi for å bidra til å lette den økonomiske usikkerheten for våre medlemskunder, sier adm. direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken i en pressemelding fredag.

De nye rentene gjelder fra 12. mai 2020 for nye kunder. For eksisterende kunder gjelder nye boliglånsrenter fra 27. mai.

DNB meldte tidligere fredag at de fulgte etter med rentesenkninger.

Konkurransedyktig

-I løpet av de siste ukene har prisen på penger falt, som følge av utviklingen i markedet og usikkerheten i norsk økonomi. Vi skal være en trygg samarbeidspartner for kundene våre og tilby konkurransedyktige priser.

– Derfor reduserer vi nå renten for boliglån med inntil 0,40 prosentpoeng for nye og eksisterende kunder, sier leder for personmarkedet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten i en børsmelding fredag morgen.

Renteendringen for eksisterende boliglån trer i kraft fra 25. mai, mens nye boliglånskunder får glede av rentenedgangen fra 11. mai.

Har kuttet 1,25 prosentpoeng

Rentesatsen på flytende boliglån i Nordea senkes også med inntil 0,40 prosentpoeng. Med reduksjonen som ble iverksatt i april, har rentene på boliglån blitt kuttet med inntil 1,25 prosentpoeng.

– Norges Bank har varslet at styringsrenten senkes til null for første gang i historien. Samtidig har prisen på penger i markedet falt over noe tid, og det gir oss anledning til å følge opp og senke rentene ut til våre kunder, sier leder for personmarkedet i Nordea Norge, Randi Marjamaa i en pressemelding fredag.

Beste veiledende listepris på boliglånsrente blir etter justeringen 1,55 prosent for Grønne lån. Det er marginalt lavere enn det Sparebanken Vest kom med i går (se under), men grønne lån forutsetter at det er lån til miljøvennlige boliger.

Også renter på innskudd i Nordea senkes med inntil 0,40 prosentpoeng. Nye satser for flytende renter for eksisterende lån vil gjelde fra 28. mai.

1,59 prosent

Også Sparebanken Vest nærmer seg nå den magiske 1,50-prosentgrensen. Banken setter ned rentesatsene for boliglån og innskudd med inntil 0,40 prosentpoeng. Ny beste veiledende boliglånsrente blir 1,59 prosent.

Det er inntil videre rekordlavt for boliglånsrenter i Norge og under de beste kollektivavtalene i markedet, i hvert fall av de offisielle boliglånsrentene.

Renteendringen for Vest-kundene vil tre i kraft for eksisterende utlånskunder fra 25. mai 2020 og umiddelbart for nye kunder. For innskuddskunder vil renteendringen gjennomføres fra 13. juli 2020.

Krevende situasjon

– Totalt har vi satt ned boliglånsrenten for kundene våre med til sammen inntil 1,25 prosentpoeng på under to måneder. Renteendringen blir effektuert så raskt som mulig som følge av den krevende situasjonen kundene våre står i nå, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest i en børsmelding torsdag.

Normalt er Norges desidert største bank, DNB, den første til å varsle renteendringer. Det var de ikke denne gangen.

Men Danske Bank var denne gangen den første av storbankene som setter ned boliglånsrenten. Nedgangen er på inntil 0,40 prosentpoeng etter Norges Banks kutt i styringsrenten tidligere torsdag. Storbanken lå før kuttet på høye 2,55 prosent på et vanlig boliglån på 2 millioner kroner.

BN Bank var nummer to, de kutter rentene med inntil 0,20 prosentpoeng som følge av fallende pengemarkedsrenter.

Banken fremhever at den som eneste bank i Norge gjennomført fire rentekutt etter at Norges Bank startet å redusere styringsrenten. Ny laveste pris vil være 1,79 prosent, og rentekuttet gjennomføres fra 30. juni.

Kommentarer til denne saken