Fra før har Masternes fortalt at blant andre Steinar Albrigtsen og Norwegian Beatles kommer. Da antydet han at de kunne få på plass ytterligere en stor artist. Og det var altså Elin Kåven (Foto: Marvin Pope).

– Det har ikke stått på Elin, hun var med fra første henvendelse, men vi er en liten festival med høyst begrensede midler. Derfor tok vi forbehold om støtte fra Sametinget, forteller Masternes.

Ikke samisk nok

Kunesdagan med sjøsamisk profil har slitt med å få støtte fra Sametinget. En av begrunnelsene var at de ikke var samisk nok. Denne gangen har de fått til svar at det vil ta tre måneder å behandle søknaden. Og da er Kunesdagan over.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi kan ikke vente på Sametingets behandling. Vi tar derfor sjansen på å lansere Elin uavhengig av støtte. Av og til må vi bare ta noen sjanser, også innen kulturlivet. Vi har jo utfordret våre følgere på sosiale medier til å komme med forslag på artister fra Finnmark til Kunesdagan, og Elin Kåven er ønsket av flere, sier Masternes.

Stor artist på liten scene

Da ønsket om Kåven kom, tenkte han først at hun er en for stor artist i verdenssammenheng og innen sin sjanger til å kunne få til Kunes. Men samtidig var det veldig fristende med en stor artist på liten scene.

– Slikt vekker alltid ekstra følelser, sier Masternes.

Han er svært fornøyd med at de har klart å følge opp ønsket om Elin Kåven under Kunesdagan. Hun har med seg gitaristen Espen Wensaas.

Den arktiske alven

Kåven blir kalt den arktiske alven. Slektsnavnet går tilbake til den kjente sjamanen i Sapmi. Under den norske finalen i årets Melodi Grand Prix kom Kåven i duoen Elin and the Woods på tredjeplass.

Hun har skapt oppmerksomhet for sine unike sceneuttrykk og dans. I følge flere musikkjournalister har hun skapt en egen sjanger. Selv kaller hun det Arktisk Folk Pop.

Samisk folketro

Elin Kåvens musikk ligger i sfæren av samisk folketro og mytologi knyttet sammen av lydbilder fra både folkehistoriske og moderne instrumenter, sammen med poprock og worldmusic.

Hun har vunnet Samisk Grand Prix, kåret til «Årets Samiske artist 2011» og ble finalist i International Songwriting Competition i USA med kjendisdommere som Ozzy Osbourne og Tori Amos. Og hun har hatt 300 konserter i 11 land de siste 10 årene.

I 2016 ble hennes siste album nominert til «Preis der deutschen Schallplattenkritik/German Record Critics Award» – en musikkpris etablert av 127 musikkritikere i Tyskland.

Kåvens tredje soloalbum, «Eamirtini-Rimeborn», ble utgitt i Europa i november 2015 og har fått svært gode kritikker. Den nordiske utgivelsen var i februar 2016, og i mars 2016 var plata nummer 11 på «World Music Chart Europe.»