Gå til sidens hovedinnhold

Kun den ene av de to ølene kan du få servert i baren: – Tullerusk

Utelivet følger stadig nye regler. Noen vekker mer harme enn andre.

For abonnenter
nord-norge

(Nordlys) – Vi biter en god del ting i oss. Men akkurat den regelen der ... Den er tullerusk.

Edd Stian Sivertsen på Blårock rister litt på hodet. Utelivsbransjen har måtte forholde seg til en rekke ulike retningslinjer for smittevern det siste året. Bransjen har latt høre fra seg når de mener seg urettferdig behandlet, men har i stor grad bitt tennene sammen og grynnet videre i restriksjonsjungelen.

– Vi er generelt glade for å holde åpent såpass mye som vi får her nå. Dette viruset – alt er så skjørt nå. Den smitten sprer seg så fort. Så klart vi følger reglene og gjør det vi kan. Men noen regler er kanskje litt rare, sier Sivertsen.

Alkohol til bordet

Regelen han, og mange av hans kolleger, drar litt på smilebåndet av, er den som sier at alkoholholdige drinker skal bæres til bordet av bartender/servitør. Bestiller du en øl, kommer altså bartenderen rundt disken, og følger deg til bordet med halvliteren din.

Bestiller du en kaffe i samme slengen, setter han den på baren foran deg, og du kan bære den selv. Men ølen tar altså bartenderen. Men ikke om ølen er alkoholfri. Da tar du den selv. Vinglasset tar bartenderen. Vannglasset tar du. Og så videre.

– Det kan godt hende at den regelen fungerer på litt finere, større restauranter, som generelt har bordservering. Men på mindre steder, på en pub, for eksempel: For oss er det helt tullete, for å være ærlig. Smittevernmessig er det i alle fall ikke noe verdi der, sier Sivertsen.

– Bartenderen springer seg jo i hjel, og han eller hun er i kontakt med de fleste som er her – det skal godt gjøres å sette en øl på et bord uten å bryte enmeteren. I tillegg hoper det seg opp med kø, for folk må jo vente mens man følger folk rundt med drikka deres.

Har kapitulert

Carite Fønnebø, daglig leder på Solid, sukker når Nordlys tar opp problemstillingen.

– Nei, hva skal jeg si? Jeg har bare kapitulert. Gitt opp. Det er så lite gjennomtenkt, det der. Og de er så treige med å revurdere restriksjonene sine også. Går de ikke gjennom dette? Ser de ikke om det faktisk har en hensikt?

Fønnebø har også tidligere uttalt seg kritisk til noen av regjeringens restriksjoner vedrørende utelivsbransjen. Regelen rundt bordservering av alkoholholdige drikker og mat, står heller ikke høyt i kurs.

– Folk står allerede i baren og bestiller. De har betalt med kort. Men de kan ikke ta med seg noe? Og vi må gå med dem til bordet? Det er ganske dust. Én servitør er altså rundt på alle bordene. det er jo atskillig flere kontaktpunkter med disse reglene, sier Fønnebø.

Hun sier reglene og restriksjonene føles som ei hinderløype å navigere seg gjennom. At man blir spent bein på hele veien.

– Publikum forstår i alle fall ikke. Jeg blir daglig – daglig – spurt om hvordan vi tolker matserveringsregelen, for eksempel. fordi alle gjør det forskjellig. Hos oss er det et helt måltid. Andre plasser nøyer seg med et fingerbøl med suppe. Det er helt umulig å kontrollere uansett.

Hun mener regjeringen er altfor seine med å gjøre nye vurderinger, og mener det burde ta kortere til å løse opp.

– Tiden er inne for å revurdere restriksjonene nå. Få en profesjonell evaluering, sier hun.

Total bordservering

På Verdensteatret har eier Frank Reithe gjort kort prosess med bordserveringsregelen. De serverer alt til bordene. Uansett om det er øl, sprit, brus eller en kopp te.

– Vi kjører bordservering uansett. Fordi den regelen makes no fucking sense. Men det er ikke akkurat den eneste regelen som er helt idiotisk, sier Reithe, som også tidligere har uttalt seg i tydelige ordelag om hva han mener om regjeringas restriksjoner.

– Den bordserveringsregelen har vi holdt på med siden sommeren i fjor. Vi er vante med den, selv om den er latterlig. Akkurat nå plager det meg mer at hvis folk går på kino her på VT, så får de ikke lov til å ha med seg en øl inn – selv om de har kjøpt mat. Brus kan de ha. Men ikke øl. For alle ved jo at om du drikker øl, så får du covid-19, sier han ironisk.

Både Reithe, Fønnebø og Sivertsen trekker frem en annen regel de mener ikke fungerer – og til og med tidvis fungerer mot sin hensikt: Regelen om å stoppe innslipp klokka 22. Alle dager.

Covid-19-forskriften

§ 14a tredje og nytt fjerde ledd skal lyde:

Serveringssteder som har skjenkebevilling skal kun servere alkohol ved bordservering, og det skal være sitteplasser til alle gjester. Servering av alkohol kan bare skje til de som får servert mat.

Serveringssteder som har skjenkebevilling skal ikke slippe inn gjester etter kl. 22.00. Utøvelse av skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 og forskrift om alkoholordningen for Svalbard kapittel 3 skal opphøre kl. 24.00. Konsum av utskjenket alkoholholdig drikk må opphøre senest 30 minutter etter dette.

(Kilde: Lovdata)

Klokka ti

De tre mener at denne regelen er unødvendig på hverdager.

– Fredag og lørdag kan jeg forstå det litt. Man ønsker ikke store forsamlinger med berusede mennesker. Men se så på ukedagene. Forrige tirsdag kom det for eksempel et godt voksent par hit. De hadde vært på kveldstur, og ønsket å avslutte med et glass vin her. Men klokka hadde akkurat passert ti, så de slapp ikke inn. Selv om de hadde hatt en hel etasje for seg selv, om de så skulle ha ønsket, sier Sivertsen oppgitt.

– Regelen fungerer ikke. Folk legger om drikkemønsteret, og det gjelder altså å komme seg ut tidlig. Med andre ord – folk har kortere tid til å være ute – dermed blir det også flere mennesker her. Det gir ikke mening.

Carite Fønnebø er enig.

– Den regelen er bare tull, sier hun.

– Jeg synes det er veldig spesielt at regjeringen ikke har mer tillit til at vi kan dette. For vi kan virkelig dette nå. Vi kan håndtere disse restriksjonene. Vi kan håndtere folk. Det er en meget seriøs næring i Tromsø. De må gi oss en viss tillit.

Folkehelseinstituttets råd for servering av mat

– Nasjonale regler

Marlene Uvsløkk, seksjonsleder i seksjon for kommunikasjon og innbyggerservice i Tromsø kommune, har forståelse for at utelivsaktørene reagerer.

- Den regelen - det er jo litt som de sier. Vi kan være enige eller uenige, men er pålagt å følge de nasjonale retningslinjene, sier Uvsløkk.

Hun sier at mange nok har reagert på regler fra regjeringen, eksempelvis at man må kjøpe mat for å kunne serve alkoholholdig drikke.

- Jeg tenker intensjonen med det var at dette vil fungere for restauranter som jo uansett har servering ved bord.

Uvsløkk roser utelivsbransjen og deres tålmodighet.

- Dette er en bransje som virkelig har fått kjenne koronarestriksjonene på kroppen. De har store utfordringer. Jeg håper og tror at restriksjonene snart vil revurderes, sier Uvsløkk.

Kommentarer til denne saken