(Finnmarken)

Barents Spektakel dropper storhallkonserten, men håper to av de største rapnavnene i Russland og Norge lager dynamitt.

Både Noize MC fra Moskva og Lars Vaular fra Bergen har opp gjennom 2000-tallet festet grepet om ungdomsgenerasjonen i hjemlandet med tekster om ungdommelig opprør, drømmer og famling etter identitet.

Lørdag 6. februar står begge på scenen på Ritz i Kirkenes under Barents Spektakel.

– Det er mange likhetstrekk ved dem, både i form av humoristiske tekster og at de kan være ganske politiske. Vi håper musikken deres kan forene folk på dansegulvet, og bli en dialogbærer på tverst av språkene, sier pressesjef Lene Ødegård Olsen i Pikene på Broen.

Dropper hallen

Barents Spektakel har tidligere hatt større navn på musikkprogrammet i Fjellhallen. I 2013 fikk om lag 500 personer med seg Karpe Diems konsert. Sivert Høyem og Kaizers Orchestra har også gjestet festivalen.

– Er det kostnadene som gjør at dere har droppet de største navnene i år?

– Det har hatt noe å si. Men hovedgrunnen er at vi vil ha en tettere og mer intim atmosfære på konsertene. Fjellhallen er veldig stor, og det er lettere å skape en god atmosfære på Ritz, mener Olsen.

Hun mener Ritz, hvor blant andre Sondre Lerche spilte under forrige festival, gir publikum både bedre kontakt med hverandre og artisten.

Fyrverkeriet Katzenjammer som gjestet Alta sist sommer er også klare for Barents Spektakel, og i tillegg slippes flere artister og kunstnere i tida framover.

Ukraina-protest

Ivan Alekseev, som skjuler seg bak artistnavneet Noize MC, var tidligere signert på Universal Music, men brøt samarbeidet med storaktøren etter bare ett år fordi han ønsket å være helt uavhengig.

I dag er han rangert som en av de fem beste artistene av MTV Russia. Uavhengigheten har han også fått god nytte av.

– Han har alltid hatt en sunn skepsis til autoriteter, men har først havnet i virkelig kontrovers den siste tida, etter å ha tatt imot et ukrainsk flagg fra en fan under en konsert i landet, skriver Helsinki Times.

Alekseev selv sier han ikke tenkte så mye over det der og da. Men i det politiske klimaet i hjemlandet førte bildene til massekansellering av konserter , samt besøk fra både narkopolitiet og bombepatruljen som sjekket ham for kriminell aktivitet.