Varangerfestivalen er komplett - festivalsjef klar med nordnorsk bestillingsverk

FESTIVALKUNSTNERE: Festivalkunstnere i 2014 er Herman Rundberg (29) og Simone R. Grøtte (29). Dette er vår viktigste satsning noensinne, sier festivalsjef Maria Utsi.

FESTIVALKUNSTNERE: Festivalkunstnere i 2014 er Herman Rundberg (29) og Simone R. Grøtte (29). Dette er vår viktigste satsning noensinne, sier festivalsjef Maria Utsi. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Vår viktigste satsing noensinne, sier festivalsjef Maria Utsi om bestllingsverket til Varangerfestivalen.

DEL

(Finnmarken) - Det er med stolthet vi nå kan slippe vår nye og heftige storsatsning. Varangerfestivalen skal være Nordområdenes fremste arena for unge arktiske artister, og dette prosjektet oppsummerer i så måte det vi jobber for, sier festivalsjef Maria Utsi.

I dag, torsdag, ble det klart at Herman Rundberg (29) og Simone R. Grøtte (29) er plukket ut til å være festivalkunstnere på Varangerfestivalen 2014, som blir arrangert i Vadsø fra 6. til 10. august.

Får lage hva de selv vil

Gjennom prosjektet Northern Soul får unge kunstnere fra nordområdene mulighet til å lage et bestillingsverk for Varangerfestivalens åpningsdag. Kunstnerne får nærmest frie økonomiske rammer og et to ukers opphold i Vadsø.

Rundberg, kjent fra Violet Road, og Grøtte kan samarbeide med hvem de vil, og skape hva de vil - uavhengig av sjanger og uttrykk, opplyser Utsi.

- Ingenting er viktigere enn å gi talent fra vår region mulighet og ressurser til å virkelig utforske sitt eget kunstnerskap. Jeg tror Northern Soul-prosjektet kommer til å bli en viktig arena for unge musikere fra nord i årene som kommer, sier festivalsjefen.

Kjent fra Violet Road

CC Cowboys, Anne Grete Preus, Moddi, Senjahopen, Susanna, Elvira Nikolaisen & Mathias Eick og Elle Márjá Eira er blant artistene som for lengst klare til årets festival.

Herman Rundberg er kjent for de fleste gjennom suksessbandet Violet Road, som allerede er booket til årets festival.

Men han har også en allerede betydelig karriere som produsent og komponist blant annet kjent for filmmusikken til Nils Gaups film Kautokeinoppgjøret og tittellåten til NRKs store ungdomssatsning Hjerterått, skriver Varangerfestivalen i en pressemelding.

Simone R. Grøtte er danser fra Lakselv i Finnmark og har de siste årene særlig markert seg med forestillingen Reindans.

Forestillingen har turnert over hele landet, blir ansett for å ha stort internasjonalt gjennomslagspotensial og har mottatt strålende kritikker.

For øyeblikket er Grøtte også aktuell med forestillingen Mannen som stoppa Hurtigruta på Hålogaland Teater

- Gleder oss enormt til dette

Med seg på laget har de fått med seg noen av de beste i landet innen sitt felt, nemlig Hallgrim Haug og Anastasia Isachsen. Hallgrim Haug er filmregissør, bosatt i L.A. i USA.

Han har også regissert flere musikkvideoer og jobbet med blant annet Lillyhammer og Død Snø 2.

- Vi gleder oss enormt til å være festivalkunstnere på Varangerfestivalen i Vadsø. Som unge kunstnere er vi er glade og ydmyke for at festivalen har plukket ut oss til å gjøre dette bestillingsverket. Det er utrolig spennende å få muligheten til å jobbe sammen, og jobbe sjangeroverskridende med dans og musikk. Dette er et drømmeprosjekt for oss og nå ser vi fram til å gyve løs på arbeidet med å skape et unikt og heftig show til Varangerfestivalen, sier Herman Rundberg.

Artikkeltags