Tar vare på tradisjonen

SOSIALT: På strikkekafeen møtes både medlemmer og andre strikkeglade til sosialt treff med kaker og kaffe, og selvsagt strikking.

SOSIALT: På strikkekafeen møtes både medlemmer og andre strikkeglade til sosialt treff med kaker og kaffe, og selvsagt strikking. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Husflidslaget i Vadsø står på for å ta vare på gamle tradisjoner innen håndarbeid. I de to siste årene har de også fått flere medlemmer.

DEL

(Finnmarken) Det er god stemning i det gamle fylkesbiblioteket. På et langt bord sitter det flere damer på rekker og rad, og i hendene sitter alle med hvert sitt strikketøy. Her strikkes sokker, tepper og diverse. Finnmarken var innom strikkekafeen, som husflidslaget arrangerer siste mandag i hver måned. Kaffe og kaker sto på bordet.

I dag har husflidslaget 18 medlemmer, men de ønsker seg flere medlemmer, gjerne fra den yngre garde.

– Vi har fått nye medlemmer de to siste årene. Vi håper det går oppover, sier Lillian Jormonen (67) og Reidun Hansen (68) i husflidslaget.

Nå for tiden er det mange som har begynt å ta opp de gamle strikketradisjonene.

– Det går i daler, sier Hansen om strikketrenden.

Hver mandag har foreningen et sosialt møte. Formålet til husflidslaget er å ta vare på gamle husflidsteknikker. Dermed går det ikke bare i strikking. De har både en symaskin og en vev i foreningen, som det er mulig å bruke. Flere medlemmer er også nå i gang med å strikke klær til premature babyer. Planen er å sende klær til prematuravdelingen på UNN i Tromsø.

Salgsmesse

Damene er aktiv under kulturdagene hvor de deltar på den årlige julemessa. De har også egne salgsmesser. Denne lørdagen, 5.april, skal de ha salgsmesse i lokalet sitt på det gamle fylkesbiblioteket, det hvite huset bak kinoen. Medlemmene har produsert blant annet sokker, votter, gensere og diverse, som de selger. En liten del av det hvert medlem selger går til foreningen. Under salgsmessa blir det også kafe. Og damene håper selvfølgelig at mange tar turen denne lørdagen.

Tatt seg opp

Hedvig Åkenes (67) er godt i gang med strikkingen. Foran henne ligger to babysokker i rosa, helt ferdig. Hun har planer om å strikke et makent par i blått. Hun er en av dem som har vært medlem i mange år.

– Jeg liker håndarbeid, og det er artig å være en helg gjeng, sier hun muntert.

Husflidslaget har tidligere hatt ulike kurs, som nissekurs, dukkekurs og vevkurs. Noe som også bidro til at Åkenes ble medlem av laget. Åkenes har også lagt merke til at strikkinga har tatt seg opp.

– Det viser seg at strikkinga er på vei inn, sier Åkenes.

Spør ekspertene

På strikkekafeen kommer det også andre strikkeglade, som ikke er medlemmer.

Åse Mosand (61) og Wenche Skorstad (58) er på strikkekafe for fjerde gang.

– Jeg synes det er koselig å strikke, og man får ideer fra andre. Man kan spørre ekspertene, sier Mosand muntert. Skorstad legger til at man lærer teknikker og at man kan spørre og få tips. Hun er positiv til arrangementet.

– Det er kjempeartig. Det er ikke alle man kjenner så man blir kjent med nye folk. Men jeg savner litt kurs, forteller Skorstad.

Damene er enig i at det er viktig å ta vare på gamle tradisjoner, som strikking. Og det er ikke tvil om at strikking er i vinden for tiden.

OL-lua er veldig populær og Mariusmønster er det også mange som strikker eller ønsker seg.

– Gamle tradisjoner er litt artig. Det er inn å ta vare på ting, sier Skorstad, som viser til at tidligere hadde man bare hjemmestrikket klær.

Damene på strikkekafeen prater og koser seg. Det er også noen som sitter i dyp konsentrasjon om strikkearbeidet.

Flere ungdommer

Medlemmene Toril Karlsen (66) og Vivi Pleym (59) er godt i gang med strikkinga.

– Det er koselig at man møtes og strikker. Jeg er også interessert i håndarbeid, sier Karlsen, som viser til at det er en kjent gjerning at flere tradisjoner holder på å dø ut og forsvinne for at folk ikke er interessert.

– Ungdom er begynt å bli interessert, så vi skulle hatt flere ungdommer til å påvirke, sier hun.

Pleym har også vært en aktiv strikker lenge.

– Siden jeg var liten har jeg holdt på med det, forteller hun.

Lillian Jormonen har et klart budskap.

– Vi ønsker flere medlemmer, og alle er velkommen, smiler hun.

Artikkeltags