Spektakulær avduking

GÅR NED KIRKETÅRNET: Kanskje tror du at bildet er vridd 90 grader, men det er det ikke. Den samiske stuntkvinnen Camilla Therese Karlsen skal «gå» ned kirketårnet under avdukingsseremonien. Foto: Liss-Ellen Ramstad

GÅR NED KIRKETÅRNET: Kanskje tror du at bildet er vridd 90 grader, men det er det ikke. Den samiske stuntkvinnen Camilla Therese Karlsen skal «gå» ned kirketårnet under avdukingsseremonien. Foto: Liss-Ellen Ramstad Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

RUSTEFJELBMA: Få taler og mange til dels spektakulære teater-innslag. Avdukings-seremonien i Rustefjelbma fredag blir alt annet enn tradisjonell.

DEL
(Finnmarken) iv>

Fredag ettermiddag avdukes krigsminnesmerket «Erindring» ved Tana kirke. Takket være en gjeng ildsjeler i Tana historielag vil vi for ettertida ha et godt synlig monument på den lokale krigshistorien.

Avdukingsseremonien er et samarbeid mellom historielaget, Tana kommune og Tana museum. Det er lagt opp til et program som utvilsomt vil bli husket. Og alle er selvsagt hjertelig velkommen til å delta.

Russefanger

Tana kulturskole har ansvaret for de kunstneriske innslag. Rektor Dag Broch lover at det hele blir høyst spektakulært for de minst 300 arrangørene tror kommer.

Etter at ordfører Frank M. Ingilæ har ønsket velkommen og historielagets Kjell Ballari har fortalt om bakgrunnen for krigsminnesmonumentet, kommer det første dramatiske innslaget i form av et tog av russefanger. Noen av dem forsøker å stikke til skogs. Daag Broch vil ikke røpe deres skjebne, men det kan man tenke seg til.

Vandreteater

Så blir publikum delt i grupper for å være med på vandreteater. Det betyr at de går fra scene til scene i området ved kirka. I tur og orden får de se innslag om krigshandlinger, rømming og tvangsevakuering.

Skuespillerne er lokale amatører, elever fra kulturskolen og ikke minst Tanas egen Nils Utsi. Om og om igjen skal de spille korte teaterinnslag for gruppene av publikum.

Borch minner om at alt skjer ute og ber alle hyre seg godt. Men det hører med at de setter opp et stort telt der man kan varme seg og kjøpe mat.

Det kommer selvsagt mange offisielle gjester, men guvernør Marina Kovtun har meldt forfall. Vi vet ikke hvem som skal holde tale fra russisk side. Men fra norsk side blir det fylkesmann Gunnar Kjønnøy.

Selve avdukingen blir helt spesiell.

— Monumentet skal danses fram av profesjonelle dansere fra Norge og Russland. På tampen av seremonien henleder danserne oppmerksomheten mot kirka, og der kommer den samiske stuntkvinnen Camilla Therese Karlsen gående nedover kirketårnet, forteller Dag Broch.

Deretter åpnes kirkedørene og publikum kan strømme inn til russiske toner. I kirka avsluttes det hele med festkonsert med artister som Julie Willumsen, Elin Kåven og Ensemble Noor, for å nevne noen.

Artikkeltags