Sjarmør på hjul

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

For ett år siden klarte ikke dachsen Winston (7) å gå. Nå kommer han seg framover ved hjelp av en rullestol.

DEL

(Finnmarken) Det ringer på døra og Winston løper til ytterdøra. Winston har vært helt lam i bakbeina, men nå har han begynt å få følelsen tilbake. Han er fortsatt ustødig og har ikke helt kontroll på bakbeina. For ett år siden klarte han ikke å gå.

– Vi ser at hjulene hjelper. De har avlastet, stabilisert og motivert. Plutselig kom han seg framover, sier matmor Emma Stengaard.

Bilulykke

Da Winston, som er av rasen dachs, kjørte med familien til København i desember 2008, var de i en bilulykke. Bilen ble totalskadd og det gikk bra med alle, inkludert Winston, trodde man. Hunden løp rundt i hele ferien og hadde det tilsynelatende fint. Tre uker etter ulykken, tilbake i Vadsø, begynte Winston å riste og han hadde store smerter.

– Vi trodde først at det var noe han hadde spist, forteller Emma. Familiens kjæledegge hadde fått, på dansk heter det diskprolaps. Sannsynligvis fikk han det på grunn av ulykken. Emma, ektemannen Patrick Dunn og barna deres ble bekymret. Winston var dårlig og urinen samlet seg, og Patrick måtte sette inn et kateter for å tømme ut det hele.

Familien er veldig glad i sin firbeinte venn og ønsket ikke å avlive ham.

– Vi er så glad i ham, og syntes han var altfor ung. Vi var helt knust, men vi hadde tro på at han kunne bli bedre, sier Emma.

Kunne ikke logre

Winston ble operert i ryggsøylen på Veterinærhøgskolen i Oslo i januar 2009, kort tid etter at han fikk smerter. Han har ikke hatt smerter siden operasjon. Kjæledyret var likevel lam etter operasjonen, og hadde problemer med å komme seg framover. Emma og Patrick har hjulpet han til å bli bedre. Tre eller flere ganger om dagen prøvde de å trene opp bakbeina til Winston. Etter operasjonen kunne han ikke vifte med halen, men det kan han nå.

–Vi brukte fysioterapi slik at labbene ikke skulle bli stive, sier matmor.

Emma husket at hun hadde hørt om hund på hjul. Hun begynte derfor å lete etter alternativer på nett. Der fant hun rullestol beregnet på handikappede hunder. For Winston, som plutselig fikk bevege seg igjen, var dette en stor motivasjonsfaktor.

– Vi er glad for at vi tok sjansen og ikke ga opp, sier Emma og stryker Winston over hodet.

Med handikapflagg

Når Winston skal ut å lufte seg er det på med refleksen og hjulene. Han har også et gult flagg fast i rullestolen, som viser at en handikappet hund på hjul nærmer seg. Rullestolen han bruker i dag er den andre han har. Familien er ofte og går tur på Vadsøya.

En dag la han merke til en hare, og som den jegeren han er, satte Winston etter og løp fra rullestolen.

– Det er en dusør på 500 kroner til den som finner rullestolen på øya, sier Emma muntert.

Emma forteller at Winston ikke har det vondt og at hjulene hjelper han til å komme seg framover. Winston klarer nå å gå et lite stykke uten hjulene, men blir fort sliten. Familien tror at hjulene har bidratt til at Winston nå får mer og mer følelse i beina.

Det er ikke hver dag at en hund med hjul blir observert i gatene. Derfor får sjarmøren i pels mye oppmerksomhet når han er ute på tur. Biler kjører sakte forbi og er nysgjerrige på hunden med rullestol. Og de kan få spørsmål fra folk som går forbi og som lurer.

– Det skjønner jeg godt. Jeg hadde nok lurt selv, smiler Emma.

Artikkeltags