Setter punktum for Vardøs fraflytting

BÆREKRAFTIG: Selv om NHO rangerer Vardø som lite bærekraftig, mener ordfører Lasse Haughom det motsatte. Han aner optimisme i byen, og ser stor symbolikk i Pøbels flyttebuss.

BÆREKRAFTIG: Selv om NHO rangerer Vardø som lite bærekraftig, mener ordfører Lasse Haughom det motsatte. Han aner optimisme i byen, og ser stor symbolikk i Pøbels flyttebuss. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Siden 1962 har den gamle flyttebussen fraktet vardøværinger ut av hjembyen. Nå er den gravd ned, og med det håper ordføreren fraflytting er historie.

DEL

(Finnmarken) – Jeg synes flyttebussen som står på trynet ned i jorda har en helt klar symbolsk virkning. Nå er det slutt på flyttingen fra Vardø, flyttingen er død og begravet.

Det sier ordfører Lasse Haughom, som ikke hadde noen problemer med å si ja da kunstneren som går under navnet Pøbel spurte om tillatelse til å sette bussen på hodet utenfor Vardøtunellen.

– I kontrakten står det også at den skal fjernes etter en viss tid, men om det er sånn at folk i kommunen vil ha den der, så gjerne for meg, sier Haughom.

Drømmen om bussen

Pøbel selv har drømt om flyttebussen helt siden han så den for første gang for litt over et år siden. Det var da han begynte planleggingen av gatekunstprosjektet Komafest, og først framsto bussen som det ultimate lerretet.

– Så begynte jeg å forhøre meg om den og fikk høre historien om at dette var bussen som fraktet folk vekk, bussen folk leide når de skulle flytte fra Vardø. Det er så mye symbolikk i den at det ville vært en hån å male den, forteller Pøbel.

Dermed måtte han tenke alternativt.

– Til slutt fant vi ut at vi egentlig bare kunne presse den ned i jorda, og med det presse hele fraflyttinga ned. Jo mer jeg snakket med folk, og jo mer jeg lærte om historien til Vardø, jo mer logisk ble det, sier han.

For Vardøs fraflyttingshistorie er dyster. I 1970 talte kommunen 4.085 innbyggere, og siden den gang har det nesten bare gått nedover – fram til i fjor, da befolkningen økte med 11 personer.

– Vardø har vært gjennom mye de siste ti-tjue årene, men nå går det framover, befolkningen stabiliserer seg. Dette kan være en liten boost, som fører til enda mer optimisme, sier Pøbel.

Vil pushe på

I tre uker har han trukket i trådene slik at Vardøs husvegger har blitt fylt med gatekunst, og nå setter han punktum med flyttebussen. Han vil ikke ta for store ord i munnen, men håper å ha bidratt positivt i kommunen.

– Hele Komafest har handlet om å gi gamle bygg en nytt liv, og mye av det vi har malt inneholder den samme symbolikken som denne bussen. Derfor er det så viktig å avslutte med dette, det er den røde tråden som binder alt sammen, det er fraflytting hele prosjektet handler om. Jeg vil ikke være så pompøs at jeg sier at dette setter et punktum for fraflyttingen, men det kan kanskje pushe på, sier han.

Artikkeltags