På en vegg i slummen i India står en fisker og haiker mot Vardø

FORSKJELLIG MENING: Hva haikeren betyr, er opp til den som ser han, mener Pøbel, som antar at barna i Mumbai tenker noe ganske annet enn vardøværingene som ser bildet.

FORSKJELLIG MENING: Hva haikeren betyr, er opp til den som ser han, mener Pøbel, som antar at barna i Mumbai tenker noe ganske annet enn vardøværingene som ser bildet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Selv på reise i India har gatekunstner «Pøbel» Vardø med seg i tankene.

DEL

(Finnmarken) Det er nå to og et halvt år siden Komafest, der ti renommerte gatekunstnere fra hele verden inntok Vardø, i regi av kunstneren og kuratoren som kaller seg «Pøbel». Målet med prosjektet var å vekke gamle hus til live, skape oppmerksomhet rundt byens historie og kulturminner, og bidra til et ønske om å gi bygningene et nytt liv.

Og selv om to og et halvt år er gått, fortsetter Komafest. Nå har prosjektet brakt «Pøbel» til Asia – nærmere bestemt Japan og India.

– Jeg reiste sammen med Nima Taheri som jobber med dokumentarfilmen om Komafest. En del av dokumentasjonen fra turen skal vi nok bruke i filmen, forteller «Pøbel» til Finnmarken.

Utveksler tanker

For i tillegg til å reise rundt for å samle inntrykk i to måneder, har de to snakket om både fraflytting og samfunnsstruktur med innbyggere og myndigheter i de to landene.

– Vi har diskutert fraflytting og fiskeripolitikk med både de lokale og med ambassaden i Tokyo, og sett på problemstillingene vi har her i Norge, og hvor relevante de er i andre land. Vi har også sett på alternative samfunnsstrukturer, og tilbrakte en del tid i Dharavi i Mumbai, som er et av verdens største slumområder, forteller «Pøbel».

Vardø i tankene

Og her kom altså fiskeren som ønsker seg til Vardø på veggen.

– Hva det betyr er opp til folk som ser det. Det betyr nok noe annet for dem som ser det i slummen enn for dem som ser det på trykk i Finnmark, mener «Pøbel».

Men det er i hvert fall ingen tvil om at fiskeren kan ses på som en hilsen til Vardø fra «Pøbel» og Nima Taheri.

– For oss som jobber daglig med Komafest, var det en artig hilsen til Vardø. Den viser at uansett hvor vi er i verden, så har vi dem i bakhodet, sier «Pøbel».

Artikkeltags