Ny filmsesong på islandsk vis

Islandsk humor: Filmen «Om hester og menn» omtales som den morsomste komedien fra Island siden «101 Reykjavik». Nettopp denne filmen vil Sør?Varanger filmklubb starte høstsesongen med mandag den 29. september.

Islandsk humor: Filmen «Om hester og menn» omtales som den morsomste komedien fra Island siden «101 Reykjavik». Nettopp denne filmen vil Sør?Varanger filmklubb starte høstsesongen med mandag den 29. september.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Siden 1977 har Sør–Varanger filmklubb hatt 681 visninger. Mandag starter klubben høstsesongen med ti nye.

DEL

(Finnmarken) Den er blant Norges eldste og mest stabile filmklubber, Sør–Varanger filmklubb, og skal denne høsten vise ti nye, alternative filmer som ikke blir vist på den lokale kinoen. Den islandske «Om hester og menn» får æren av å være den aller første.

– Det er en varm og humoristisk skildring av mennesker på Island. Den vant publikumsprisen under TIFF i år, så den var godt likt av folk i Tromsø. Jeg synes det er en herlig film – du humrer godt hele tiden og den byr på noen morsomme overraskelser, forteller klubblederen Margrethe Alnes.

– Det er alltid viktig å få med seg prisvinnende filmer fra våre naboland, legger hun til.

Medlemstallet minker

Siden «Hovedfienden», som hadde sin aller første visning den 22. oktober 1977, har medlemstallet gått opp og ned. På 90-tallet holdte det seg trygt på 100, men de siste årene har det gått nedover.

Muligens er tallet på mennesker som er interessert i film som kunstart redusert, kanskje internett begynner å ta over kinoopplevelsen også.

– Noen filmer er mer populære enn andre, og da kan det komme 20-30 stykker, men gjennomsnittet ligger på 13–14 besøkende. Man får sett mange gode filmer for en lav gjennomsnittsprispris i filmklubben. Også møter man mange hyggelige mennesker der, sier Alnes.

Lederens favoritt

Filmklubblederen Alnes har flere favoritter denne høstensesongen, men «Nebraska», som vises den 10. november, er den første på lista hennes.

– Den er som «Om hester og menn», en nydelig film om mennesker i den amerikanske utkanten. Den er både en roadmovie og en nydelig skildring av familierelasjoner. Bruce Dern i hovedrollen ble Oscarnominert og burde ha vunnet, konstaterer Alnes.

Artikkeltags