Mot slutten for sagogryn?

SAGOSALG STUPER: Kjøpmann Jørn Malinen lover å holde sagogryn så lenge folk vil kjøpe. Men tallene raser drastisk.

SAGOSALG STUPER: Kjøpmann Jørn Malinen lover å holde sagogryn så lenge folk vil kjøpe. Men tallene raser drastisk. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Salget på sagogryn stuper dramatisk. Kan det sagnomsuste grynet bli det neste som forsvinner fra butikkene?

DEL

(Finnmarken) Forandring av folks matvaner gir de underligste utslag i salget fra butikkhyllene. Eksempelvis er det mange av oss som har slitt med å få kjøpt både børtre og syltevoks. Nå har det også begynt å bli tomt for mange av matvarene som ble regnet som basismat noen tiår tilbake.

Det sagnomsuste sagogrynet kan bli det neste som forsvinner fra hyllene. Dette «grynet», med basis i poteter, var tidligere utgangspunkt for mange måltider, og da i særdeleshet desserter som sagopudding og Marte Knipe. Grøt og vellinger av sago har også vært vanlig i vårt kosthold.

De som har sagopudding på menyen med jevne mellomrom, bør muligens hamstre sagogryn før de tas ut av butikkenes assortiment, som det så fint heter i våre dager.

På Rema i Kirkenes kan nemlig kjøpmann Jørn Malinen fortelle om et sagosalg som stuper.

– I år har vi ikke solgt mer enn 17 poser sagogryn mot 21 i hele fjoråret. I 2006 solgte vi imidlertid hele 83 poser uten at jeg har noen forklaringen på dette toppsalget.

Året før (2005) solgte vi 42 poser, mens vi i 2004 solgte 67 poser sagogryn, sier Malinen til Finnmarken. Han tror forklaringen ligger i at færre og færre har kjennskap til sagogrynets fortreffelighet.

– Selv husker jeg at vi lagde sagosuppe på skolekjøkkenet, men i dag er det vel bare enkelte av den eldre generasjonen som lager noe av sagogryn.

Kjøpmannen synes utviklinga i sagosalget er beklagelig, men lover i alle fall å ha sagogryn i hyllene så lenge det finnes kunder som vil ha det.

Artikkeltags