(Finnmarken)

Forandring av folks matvaner gir de underligste utslag i salget fra butikkhyllene. Eksempelvis er det mange av oss som har slitt med å få kjøpt både børtre og syltevoks. Nå har det også begynt å bli tomt for mange av matvarene som ble regnet som basismat noen tiår tilbake.

Det sagnomsuste sagogrynet kan bli det neste som forsvinner fra hyllene. Dette «grynet», med basis i poteter, var tidligere utgangspunkt for mange måltider, og da i særdeleshet desserter som sagopudding og Marte Knipe. Grøt og vellinger av sago har også vært vanlig i vårt kosthold.

De som har sagopudding på menyen med jevne mellomrom, bør muligens hamstre sagogryn før de tas ut av butikkenes assortiment, som det så fint heter i våre dager.

På Rema i Kirkenes kan nemlig kjøpmann Jørn Malinen fortelle om et sagosalg som stuper.

– I år har vi ikke solgt mer enn 17 poser sagogryn mot 21 i hele fjoråret. I 2006 solgte vi imidlertid hele 83 poser uten at jeg har noen forklaringen på dette toppsalget.

Året før (2005) solgte vi 42 poser, mens vi i 2004 solgte 67 poser sagogryn, sier Malinen til Finnmarken. Han tror forklaringen ligger i at færre og færre har kjennskap til sagogrynets fortreffelighet.

– Selv husker jeg at vi lagde sagosuppe på skolekjøkkenet, men i dag er det vel bare enkelte av den eldre generasjonen som lager noe av sagogryn.

Kjøpmannen synes utviklinga i sagosalget er beklagelig, men lover i alle fall å ha sagogryn i hyllene så lenge det finnes kunder som vil ha det.