(Finnmarken)

Den kjente skuespilleren var det største trekkplasteret på Kunesdagan, men i likhet med alle andre som bidro, har Gaup røtter i området. En av de røde tråder for Kunesdagan er nemlig at det lokale skal i fokus, forteller initiativtaker og ubestridt general, Alf Edvard Masternes (53).

Det var i fjor sommer at Masternes, bosatt i Tromsø, fødte ideen om at også Kunes, som ikke har mer enn knapt 30 overvintrere, også burde ha sine sommerlige kulturdager. Masternes er blant de mange som i ung alder forlot bygda. De seinere år har røttene betydd mer og mer for ham. Det har blitt stadig flere feriedager i hjembygda. Og det er mange som gjør som ham. Det er yrende liv i Kunes sommerstid.

Ku-tips

I fjor høst Alf Edvard Masternes sin søster Bjørg Masternes og hennes mann Kjetil Hanssen med i en arbeidsgruppe. Ekteparet Masternes/Hanssen bor i Lakselv, men Bjørg driver både butikk og campingplass på Kunes. Ikke minst derfor var hun veldig positiv til tanken om Kunesdagan.

— Vi dannet en Facebook-gruppe der vi bå om ku-tips, altså hva Kunesdagan bør inneholde. Dermed var vi i gang. Vår viktigste hjelper er Lebesby kommune. Uten deres fulle støtte hadde vi ikke klart det. Kommunen har bidratt med 25.000 i støtte pluss at de har lånt oss både samfunnshuset og et festivaltelt, forteller Alf Edvard.

Støtte

Sametinget har gitt 9000 øremerket forestillingen med Mikkel Gaup. Dessuten har oppdrettsbedriften Laksefjord AS sponset med 5000.

— Med 39.000 totalt hadde vi noenlunde sikkerhet for det økonomiske, og vi kunne legge opp til at alt unntatt kveldsarrangementene i festivalteltet skulle være gratis. Vi har ingen dyre artister. Alle har hjerte for Kunes, og vet at vi er nystartet. Honorarkravene har stått i stil med det, sier Alf Edvard. Sjøl har han gjort alt på dugnad, i likhet med de andre i arrangørgruppa.

Andr røde tråder for arrangørene er å skape en trivelig møteplass og at de skal servere kortreist (lokal) mat.

Fire dager

De første Kunesdagan i historien varte fire dager, fra torsdag til søndag. Det har vært film, foredrag, fotoutstilling, melkespannkasting, fiskekonkurranse, kurs og musikk i massevis om kveldene.

Dessuten har det vært auksjon. Mange kom med gaver til arrangørene som kunne ausjoneres bort på artig vis. Både laks, ved og en brukt påhengsmotor blant mye annet. Kjetil Hanssen var glitrende auksjonarius, men så har han da også lang fartstid i lokalpolitikken i Porsanger.

Mikkel Gaup kjøpte seg like godt en gammel sykkel.

— Jeg syntes det var for lite at det bare ble bydd 50 kroner. Derfor økte jeg til 100 og fikk tilslaget. Det var bare å pumpe luft i dekkene, så var sykkelen god som gull. Jeg bruker den til å sykle rundt i bygda. Så skal den stå på lager her til jeg kommer tilbake neste år. Jeg har hatt et fantastisk opphold. Ikke minst har det vært artig å treffe slektninger som jeg aldri har møtt, sier Gaup til Finnmarken.

Det var smekkfullt samfunnshuset da han entret scenen. hans egen forestilling om hvordan Risten og Ánte traff hverandre, ble forelsket og gift, og fikk seg rein, var beregnet for barn, men gikk like godt hjem hos de voksne. Mikkel Gaup dramatiserte det hele på glimrende vis. Unik fortellerglede i kombinasjon med joik levendegjorde det hele til de grader. Spenning var det også. Mange fikk frysninger da ulven truet reinflokken.

Alf Edvard Masternes og Mikkel Gaup er gamle kjente. Da Alf Edvard spurte skuespilleren om å bidra, var svaret straks ja. Og som nevnt er Mikkel innstilt på å komme tilbake for å følge opp sukesse. Det samme vil Alf Edvard gjøre. Kunesdagan 2014 ble utvilsomt en suksess.

Vi kommer tilbake med flere glimt fra dagene seinere i uka.