(Finnmarken)

Gørild Mauseth og ektemannen Tommaso Mottola har flere grunner for å flytte til Kjøllefjord.

– Vi ønsker å sluttføre filmen «Karenina & I» i Kjøllefjord i løpet av vinteren. Vi har store mengder materiale å se gjennom før klippingen kan starte, og vi ønsker å kunne arbeide i et relativt «isolert miljø» for å finne den rette stemningen for filmens karakter. Likeså mangler vi om lag 20 prosent av finansieringen, sier de omtrent i munnen på hverandre.

Skal filme i Finnmark

På spørsmål om det også skal filmes i Finnmark, smiler begge lurt et øyeblikk før de bekrefter at de vil gjøre opptak i naturen i området. Ifølge filmparet vil det trolig bli gjort opptak til noen scener i løpet av våren når det spesielle lyset fra midnattssola skaper stemninger og fantastiske rammer.

– Nja, det er snakk om tiden like før snøsmeltingen tar til for alvor på fjellet. Vi vil ha de uendelige hvite viddene og det særegne lyset. Husk dette skal være en film for det internasjonale markedet og slike bilder vil bli helt spesielle, sier regissør Mottola.

Røtter i Kjøllefjord

Filmen ekteparet snakker om, er en filmatisering av teaterstykket om Anna Karenina, som Mauseth har spilt på scener i Norge og Russland. Filmen handler om å finne tilbake til seg selv.

– Forankringen i barndommen er viktig for alle mennesker, ikke minst for Karenina, som først blir klar over sin egen historie omtrent i dødsøyeblikket sitt. Og da er det for seint for den ulykkelige kvinnen. Derfor blir det viktig for meg, oss og karakteren som skal visualiseres på kinolerretet, at disse røttene blir godt synlige, sier Gørild Mauseth til Finnmarken.

Sammen med mann, barn og filmteam dro Gørild Mauseth gjennom hele Russland for å finne røttene til Anna Karenina.

Leter bolig

Nå satser familien på å finne en egnet bolig, samt et lokale de kan bruke som arbeidsrom eller studio så raskt som mulig.

Tommaso forklarer på engelsk at lokalet ikke trenger stort mer enn varme, og være på størrelse med en stue eller stort kontor.

– Nei, vi trenger et arbeidsrom med plass for datamaskiner og et sted å kunne sitte ned for å slappe av mellom slagene. Jeg ønsker selvfølgelig en fin utsikt og enkel atkomst i nærhet av der vi finner et sted å bo, men er ikke så veldig kravstor, smiler han.

Jakter investorer

Paret sier de vil fokusere på å hente inn de siste 650.000 kronene til prosjektet raskt, og sier det finnes muligheter for at også lokale investorer kan være med.

– Klart det, slikt har vært gjort mange ganger tidligere. For eksempel ble Kill Buljo-prosjektene til Tommy Wirkola ble i stor grad finansiert med lokale midler, sier Mauseth.

Så fort bopel og arbeidsstudio er leid, vil paret begynne arbeidet med å hente inn en klipper til prosjektet som de ønsker å jobbe med.

Fra Roma til Kjøllefjord

Sønnen Baltazar på 6 år skal begynne i barnehagen der han har vært flere ganger tidligere på besøk.

Gørild ler og sier hun gleder seg til å tilbringe vinteren med familie og venner fra oppveksten.

– Det blir slett ikke vanskelig å flytte fra metropolen Roma til små forhold i Kjøllefjord. Jeg har reist til Vladivostok for å leve meg inn i autentiske forhold karakterene i film derfra må ha, og regner det som omtrent uvesentlig hvor jeg arbeider. Det viktige er å finne disse røttene fra barndommen som alle mennesker trenger for å ha gode og stabile liv. Mine røtter finnes i Kjøllefjord, sier Gørild Mauseth.