Kven eller finskættet?

Artikkelen er over 12 år gammel

VADSØ: Er finske innvandrere bosatt i Norge kven eller finskættet? Det var spørsmålet som skulle besvares i Esbensengården forleden. Og de som skulle gi svarene var professor Einar Niemi og pensjonist Nils Petter Pedersen.

DEL

(Finnmarken) Det var Varanger museum avdeling Vadsø museum/Ruija kvenmuseum som hadde invitert til debattmøtet. At temaet engasjerer er helt klart. Esbensengården rommet nemlig ikke alle som ønsker å få svar på spørsmålet.

Einar Niemi, selv fra Vadsø med finske aner, dro opp et historisk «bakteppe» for sin innledning. Han forsøkte, gjennom historiske studier, å begrunne hvorfor det er legitimt å bruke betegnelsen kven.

Begrepet er brukt allerede i høvdingen Ottars beretning til Alfred av England for ca. 1000 år siden. Da Ottar, som blant annet hadde seilt inn i Kvitsjøen, berettet om sine reiser fortalte han om kvenfolket. Det var mennesker som bodde i Tornio-området, langs Tornioelva. Navnet har antakelig sammenheng med områdets geografi, flatt, fruktbart og jordbruksrikt.

Les hele saken i Finnmarken

Artikkeltags