(Finnmarken)

Etter fire dager med Kunesdagan er det lett å konkludere med at arrangørene, i likhet med Pippi, fikk det til. Initiativtaker Alf Edvard Masternes, opprinnelig kunesværing bosatt i Tromsø, hadde erfaring fra en rekke festivaler både i Tromsø og Finnmark. Han visste hvor lista kunne legges ut fra egne og til dels dyrekjøpte erfaringer.

– Jeg har gått på ræva før etter å ha satset for høyt med store stjerner. Da måtte jeg ta opp personlig lån for å betale gjelda til en festival. Jeg glemmer aldri da jeg måtte ta den tunge turen til banken, sier Masternes.

Tok en risiko

Også for Kunesdagan tok han en risiko, om enn ikke i den størrelsesorden.

– Vi har kjørt et nøkternt opplegg. Først skaffet vi nødvendig støtte, så startet vi med å sy sammen et program med noe for alle. Viktigst av alt var at alle vi hyrte inn, skulle ha lokal tilknytning. Kunes har få som bor i bygda året rundt, men har mange venner. Og med venner blir prisnivået ofte fornuftig, sier Masternes.

Sammen med søsteren Bjørg Masternes og hennes ektemann Kjetil Hanssen startet de arbeidet før jul. Ved hjelp av egen facebookside fikk de både inn tips (ku-tips!) og loddet stemningen.

– Etter å ha fått tilsagn om totalt 39.000 kroner i støtte, derav 25.000 fra Lebesby kommune, hadde vi nok til at det meste kunne være gratis for folk. Så regnet vi med at kveldsarrangementene i festivalteltet skulle gi inntekter nok til å betale artistene som spilte der. Men det var avhengig av en viss oppslutning. Via Facebook hadde mange sagt at de ville komme, men det visste vi ikke. Og været var kanskje det største usikkerhetsmomentet. Hvis alt skar seg, kunne det blitt en ny tur i banken for meg i verste fall, sier Masternes med et smil.

Men det slipper han. Værgudene har til de grader spilt på lag. Folk har strømmet til. Masternes føler seg trygg på at de minst går i balanse.

– Vi får se når alle regninger er betalt, men det skal gå bra. Håpet er et overskudd. Det skal i så fall gå til tiltak i bygda, sier generalen for de første Kunesdagan i historien.

Fin avslutning

Søndag ble dagan avsluttet med gudstjeneste, omvisning og grilling på fraflyttede Brattholmen. Kunesdagan har samarbeidet med arrangørene av den årvisse gudstjenesten i kirka på Brattholmen. Det ble en flott dag, helt til alle var vel tilbake på Kunes. Da åpnet himmelen seg og regnet strømmet ned.

– Det at regnet ikke kom før vi var ferdige, tar vi som et tegn på at høyere makter er med oss. Og slik støtte må vi selvsagt ta vare på, sier Masternes.

Dermed har han langt på vei svart på det store spørsmålet mange stiller seg, nemlig om Kunesdagan er kommet for å bli.

– Jeg tror bestemt vi er tilbake neste år. Mange har bidratt for å gjøre de første Kunesdagan til en suksess. Den gjengse holdning er at de vil være med videre. Det lover bra.

Alf Edvard Masternes håper at de fastboende er fornøyd med Kunesdagan. Hvis noen er blitt forstyrret av musikken fra festivalteltet, ber han om unnskyldning for det. Om et par dager går turen tilbake til Tromsø. Søndag venter en stor oppgave på Alfheim stadion. Masternes er nemlig leder for supporterklubben Isberget.

– Søndag må jeg være på plass for å heie på TIL. Hjemmekampen mot Ranheim gikk jeg glipp av, men Kunesdagan var viktigere. Det handler om å prioritere!