(Finnmarken)

– Jeg føler ikke festivalen har endret seg kjempemye. Grunntanken om å presentere råvarer fra Finnmark er fortsatt der, mener festivalgeneral André Kvernhaug.

Kongekrabbefestivalen 2014 starter neste fredag. Om det meste av kjøttet forblir det samme, endres skallet med ujevne mellomrom.

Festivalen ble de første årene holdt i Domstein-bygget ved kanten av sentrum. Festivalen flyttet deretter inn i et telt på torget.

Erfaringene var ifølge Kvernhaug gode, så i år holder de seg på samme sted og bytter ut teltet med et større.

– Det store som ble brukt under Varangerfestivalen, fungerte veldig bra. Vi kjører samme telt. Det var veldig god stemning, og vi satser på det samme nå, forteller festivalsjefen.

Rå suksess

Kråkesølv er årets headliner. Poprockerne fra Bodø ga i år ut nytt almbum og har forberedt seg på Vadsø-opptredenen ved å turnere i blant annet Oslo, Bergen og Trondheim.

– Jeg regner med det blir veldig bra. Det var veldig tøft at tidspunktet passet for dem, sier Kvernhaug.

Tilbakemeldingene på tidligere matkurs var gode, og festivalsjefen klemmer gjerne inn enda mer av sånt som folk liker.

–Sushikurset var nytt i fjor og ble en stor suksess, forklarer Kvernhaug.

Lokale råvarer mikses med smakstilsatt ris og grønnsaker for å lage fargerik og sunn sjømat under sushikurset.

Sentralt og kompakt

Varangerlamkurs er nytt av i år. Kokk, kursholder og skotte Neil Lupton har bodd i Finnmark store deler av sitt liv. Neste helg viser han hvordan man parterer og foredler lam, og lager pinnekjøtt, lammebiff, lammerull og andre retter.

Siste kurs er pynt til fest-kurs hvor deltakerne får inspirasjon til borddekking og dekorering.

Arrangementene holdes stort sett i samme område. I teltet på torget og Kooperativet et kvart steinkast unna. Bortsett fra gourmetaften på Sirkkagården legges alt til Vadsø sentrum.

DJ Svensken mekker musikk til krabbenach etter Dr. Berglands standupshow fredag.

Matmarked og VM i fiskekaker er kjente innslag som kommer tilbake. Ungt Entreprenørskap inviterer til kokkekamp med mat tilberedt av unge kokker fra Finnmark. I juryen sitter blant andre Neil Lupton.