Katzenjammer klare for å lage spektakel

KATZENJAMMER: Spiller på Ritz i Kirkenes 7. februar.

KATZENJAMMER: Spiller på Ritz i Kirkenes 7. februar. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

De fire kattedamene har reist verden rundt for å skrive sanger til sitt nye album, som slippes rett før de tar turen til Kirkenes i februar.

DEL

(Finnmarken) Knappe to måneder før festivalstart i Kirkenes slipper Pikene på Broen en av headlinerne på musikkprogrammet til Barents Spektakel ut av sekken.

Katzenjammer gir 15. januar ut sitt tredje album, og første låt «Lady Grey» er allerede mulig å høre på nett. Kvartetten mikser bpde folk, blues, rock, kabaret og balkanrytmer.

Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen, Solveig Heilo og Turid Jørgensen veksler på både instrumenter og frontfigurplassen i løpet av konsertene.

De er kjent for å leke seg med et 30-tall instrumenter, som banjo, klokkespill, trekkspill, trumpet og en ballalaika-bass med kattefjes, kalt Akerø.

Mer nedstrippet

Om albumet «Rockland» sier de at bandmedlemmene har dratt sammen eller hver for seg rundt om i verden, blant annet London og Nashville, for å skrive materiale.

Resultatet ble 83 låter som ble kokt ned til et album som går en del tilbake fra det mer symfoniske lydbildet på forrige utgivelse fra 2011.

De lover både mer basstunge låter, samtidig som første låt har et mer melodisk preg i Marit Larsen-land.

Take away

Etter et års pause er Barens Spektakel nå tilbake 4.-8. februar. Slagoret for årets festival er Artcic Take Away.

Det henspeiler på Arktis som en råvareeksportør av både mat, mineraler og olje rundt om i verden – og om honningkrukken er utømmelig og åpen for enhver utenforstående.

– Ti kilo kongekrabbe, takk! Send over laksen! Vakuumpakk torsken og skipp den til Kina! Ikke glem reinbiffen, vi får gjester i kveld. Vi krydrer med jernmalm og mineraler, og ber om ekstra olje på toppen, skriver de om konseptet.

Kultureksport

Festivalen tar også opp de lange tradisjonene for kulturutveksling, nomadiske samfunn og levesett i nordområdene, også tilbake noen hundre år i tid før landegrensene ble tegnet opp mellom barentslandene.

– I møte med nye kulturer oppsto utveksling i forskjellige former – som også kan forstås som en takeaway – å lære av andre, dele erfaringer og kunnskap, for å videreføre det til nyere generasjoner.

Artikkeltags