Kaster seg over mølja

Margot Forbergskog syntes en god akevitt kan være en passende ledsager til mølje, mens Anne Marta Martinusen nøyde seg med vann.

Margot Forbergskog syntes en god akevitt kan være en passende ledsager til mølje, mens Anne Marta Martinusen nøyde seg med vann. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Når fersk fisk, lever og rogn står på menyen, kaster selv de uten matlyst seg over matfatet.

DEL

Hvert eneste år på denne tiden av året begynner beboerne på alderspensjonatet i Båtsfjord å snakke om mølje. De vet nemlig at den nærmer seg.

– Men i forrige uke så vi jo at de begynte å rope og skrike i Mehamn fordi de ikke fikk mølje. Så da tenkte vi at nå er det vår tur, så jeg tok en telefon til Kjell-Olaf Larsen på Båtsfjordbruket før de begynte å rope og skrike her også, forteller kjøkkensjef Lill Olufsen.

Hvert år sponser Kjell-Olaf Larsen et møljekalas for beboerne på alderspensjonatet.

– Fisk har vi mandag, onsdag og fredag, så da strøk jeg over det vi egentlig skulle ha på onsdag, og skrev fiskemiddag i stedet. De visste ikke hva de skulle få, før samme dagen, forteller Olufsen.

Skikkelig fest

Ifølge seksjonsleder Edel Tangen slo overraskelsen godt an.

– Da det nærmet seg, skrev vi mølje med store bokstaver på menyen, og etter det var det bare møljeprat hele dagen. Selv de med dårlig matlyst gleder seg, og heiv inn på da maten kom på bordet, forteller hun.

I tillegg til fersk fisk, lever og rogn, ble det servert øl og akevitt til dem som ville ha.

– Skal det være fest, så skal det være fest. Vi dekker fine bord, og det er stor stas. Og etterpå sover gamlingene en veldig god og lang middagshvil, sier Tangen.

Vant til ferskfisk

Ikke for det, de fjorten beboerne ved Båtsfjord Alderspensjonat er vant til ferskfisk. Riktignok kommer noe langveisfra, beinfrie fileter fra Tromsø. Men leveres ferskt fra Båtsfjordbruket.

– Vi har ikke noe problem med ferskfisk. Sei, hyse, torsketunger, det får vi herfra, sier kjøkkensjef Lill Olufsen.

Også disse leveransene er det Kjell-Olaf Larsen som står for.

– Men det tar vi jo betalt for, selvfølgelig. Det er denne ene gangen i året vi sponser med mølje, forteller han.

Årsaken er enkel.

– Jeg synes det er det minste vi kan gjøre for de eldre som i alle sine år har gjort en stor innsats for Båtsfjord. Dette er noe hele bedriften gjør gladelig, forteller han.

De siste dagene har han fulgt med på møljeføljetongen i Finnmarken.

– Jeg så at de rettet opp feilen i Mehamn, så det var bra, sier han.

Båtsfjordbruket eier også Vardøbruket, og Larsen forteller at også de eldre i Vardø kan vente seg mølje snart.

– Jeg tror det blir i neste uke, sier han.

Artikkeltags