Gå til sidens hovedinnhold

Kari Bremnes skal åpne den 25. Pomor-festivalen i Vardø

Artikkelen er over 6 år gammel

Programmet er klart for sommerfest i byen.

(Finnmarken)

Det mener programansvarlig Hans Stapnes, kulturpilot i Vardø kommune.

– 25 år er jo et lite jubileum, det er jo det. Da er det viktig å få en artist som kan åpne festivalen på skikkelig vis, og det mener vi Kari vil gjøre. Det er noe med de strengene hun treffer i en slags nordnorsk sjel. Hun treffer folk på en måte som gjør at publikum kjenner musikken som sin. Hun er vår, sier Stapnes.

Favner bredt

Det er nå to måneder til årets utgave av Pomorfestivalen. Torsdag 24. juli står nevnte Kari Bremnes på scenen i flerbrukshuset Valhall, og deretter går det slag i slag. Som vanlig har det vært viktig for arrangørene å sy sammen et variabelt program.

– Pomorfestivalen er en sommerkulturfestival, og handler ikke bare om musikk. Den skal favne bredt og ha en klar forankring i kontakten østover mot Arkhangelsk. Det er bærebjelken til festivalen, sier Stapnes.

I tillegg må programmet ta hensyn til at slutten av juli er høysesong på turistfronten.

– Så mange som halvparten av publikummet er tilreisende, enten det er turister eller utvandrede vardøværinger. Vi må gi et tilbud til alle, voksne og barn, familie og ungdom, sier Stapnes.

Mye for barna

De minste vil i år bli ivaretatt blant annet av Tonje Unstad, som holder barna- og familiekonsert fredag. Hun har de siste årene gjort flere slike konserter, og hentet ros gjentatte ganger.

Hans Stapnes lover også skattejakt, som var en suksess i fjor. I tillegg kan vardøbarna få sjansen til å lære seg noen sirkustriks, forteller han.

– Det er en spennende affære. En barnesirkusgruppe i Mandal har drevet et prosjekt i samarbeid med en dansk gjøgler siden år 2000. Så har de kommet på at de vil lage et samarbeid med den lille pomorlandsbyen Sumsky Posad i Arkhangelskregionen. Dette har pågått siden 2011, og nå vil de videreføre prosjektet sammen med barn i Vardø. Det er dette som skjer under Pomorfestivalen – først blir det et sirkusprosjekt, og så skal det vises fram. Dette er folk til folk-samarbeid på beste vis, mener Stapnes.

Fornøyd

Selv om hele programmet ikke er klart ennå, vet Hans Stapnes at det også vil legges opp til fest. Fredag er det for eksempel skalldyraften på Vardø hotell, med tilhørende dansemusikk fra båtsfjordbandet Langt Nord.

– Dette gjør vi hvert eneste år, og det er alltid like populært, sier Stapnes.

Lørdag er det The Pussycats som står for festen, og her loves det mimrekveld med kjente og kjære sanger.

Også lokale figurer som Thor Robertsen er med i programmet. På åpningsdagen lanserer han nemlig den nye boka «Spennende Barentsår – fra mistro til vennskap». Alt i alt er Hans Stapnes fornøyd med den kommende festivalen.

– Det har blitt det programmet jeg hadde håpet å få til, sier han.

Kommentarer til denne saken