Gå til sidens hovedinnhold

Jubileumsbiblioteket

Artikkelen er over 20 år gammel

Christian 4. er den dansknorske kongen som er best kjent i Vardø, men Christian 6. er mer betydningsfull som festningsbygger og for sine reformer.

(Finnmarken) Vardø folkebibliotek markerte sine 150 år med flere arrangement. Jubileumsfesten på Biblioteket med blant annet konsert var et av høydepunktene. Roger Skotnes kåserte om bibliotek og skole. Kåsøren trakk fram den store betydning Christian 6. har for Norge og Vardø.

— Christian 4. er den dansknorske kongen som er best kjent i Vardø med sitt besøk og Kongestokken i 1599. Men Christian 6. var mer betydningsfull for Norge og Vardø. Han innførte konfirmasjonen i 1736, bygget Festninga i 1737/38 og innførte grunnskolereformen i 1739 som ga alle barn rett til å lære å lese og skrive. 18 år etter proklamasjonen innførte Vardø grunnskolereformen, sa dagens taler Roger Skotnes ved jubileumsfesten.

Utgangspunktet var bibliotekets historie, men på grunn av at man vet ikke noe om bibliotekets første år valgte han å knytte biblioteket og skolen sammen. I tillegg har de vært avhengige av hverandre.

Vardø fikk bibliotek i 1850, men man vet ikke hvor det var. Roger Skotnes var optimist og mente at man ved forskning ville finne fram til historia om bibliotekets første år. Man vet at biblioteket til under krigen var i Rådhusets 2. etasje i Kr. 4s strede der hvor Th Rønning er i dag. Det brant ned under krigen og flyttet flere ganger etter krigen før det kom til dagens bibliotek i Barneskolen. I 1948 inngikk man en leieavtale med Losjen. I 1954 flyttet biblioteket til Rådhusets kjeller og i 1964 til Voiebygget. Samme året fikk Kiberg sin bibliotekfilial. I 1978 flyttet byens bibliotek til Grand hvor det var til i 1989. Ringen var på en måte sluttet ved at biblioteket fikk sin plass i skolebygninga fra 1888.

Vardø fikk skole før bibliotek og Roger Skotnes påpekte den gjensidige avhengighet mellom skole og bibliotek. Han krydret sin lette vandring gjennom historia med humoristiske anekdoter. Han konkluderte med at Vardø hadde mistet mye, men mistet man biblioteket var man ved vegs ende.

Hva er et jubileum i Vardø uten sang og musikk? Bill Iversen, Ken Ronny Thomassen, Jakob Mikkelsen og Alsten Antonsen sørget for dette. Det ble servert leskedrikker og småretter til de mange som deltok på jubileumsfesten.